Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
temelin
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
letecký záber na jadrovú elektráreň Temelín Foto: TVEL/Grayling
3. novembra 2011 Jadrová energia od Energia.skSITA

Veľké reaktory v Temelíne by boli ekonomicky výhodnejšie

Ostatní uchádzači plánujú dvojicu reaktorov s výkonom okolo 2.200 MW. Areva sa uchádza o dostavbu Temelína a v tendri proti nej stojí americký Westinghouse a rusko-české konzorcium Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport.

„Využitie dvojice veľkých reaktorov EPR je ekonomicky výhodnejšie, pretože sa znížia náklady na jeden megawatt. A navyše stavenisko v Temelíne je dostatočne veľké, aby sa sem zmestili,“ povedal Epron. Niektorí energetici ale upozorňujú, že príliš veľké reaktory by mohli spôsobiť problémy v energetickej sústave.

Podľa Eprona sa Areva poučila z problémov pri stavbách svojich jadrových reaktorov vo Fínsku a Francúzsku, ktoré sa stretávajú s prekročením pôvodne stanovenej ceny a termínu dokončenia.

Prísne štandardy v Európe sťažujú výstavbu

„Máme isté problémy, pretože sme jediní, ktorí stavajú reaktory ďalšej generácie v Európe, kde sú prísne štandardy. Naši konkurenti tu v Európe nestavajú, preto tieto problémy nemajú,“ uviedol Epron. Pri stavbe novej jadrovej elektrárne v Číne sa už podľa neho Areva zo svojich chýb poučila a tento projekt ide podľa plánu. Hladký priebeh predpokladá aj v prípade dostavby Temelína, ak by zvíťazila v tendri. Na konci budúceho roka chce mať Areva v prevádzke reaktor vo Fínsku ako referenciu pre Temelín.

Rozhodne sa v roku 2013

Areva teraz študuje súťažné podklady pre dostavbu Temelína, ktorú v pondelok spoločne s konkurentmi v tendri dostala od prevádzkovateľa elektrárne ČEZ. „Čakáme, že v dokumentácii budú požiadavky na vysoké bezpečnostné štandardy, a veríme, že ich splníme,“ povedal Epron. Zatiaľ je však podľa neho predčasné hovoriť o cene reaktorov. Uchádzači majú predložiť svoje ponuky na dostavbu v júli budúceho roka, o rok neskôr má byť vybraný víťaz tendra. Temelín má byť dostavaný najneskôr v roku 2025.

Keďže tender teraz vstupuje do rozhodujúcej fázy, všetci účastníci sa snažia zviditeľniť a informovať o svojich plánoch. Napríklad ruský Rosatom, ktorého súčasťou je člen česko-ruského konzorcia Atomstrojexport, podpísal minulý týždeň zmluvy o spolupráci s 15 českými výrobcami a dodávateľmi služieb pre jadrovú energetiku.

„My môžeme českým podnikom ponúknuť rovnaký počet zákaziek ako konkurencia, možno viac. V tomto smere nemáme žiadnu nevýhodu,“ povedal Epron. Areva podľa neho už našla 145 potenciálnych partnerov medzi českými spoločnosťami, s ktorými pri Temelíne alebo pri iných projektoch môže nadviazať spoluprácu. S niektorými už uzatvára zmluvy. Do úvahy prichádza aj spolupráca so Škodou JS, ktorá je teraz v tendri členom konkurenčného konzorcia.

Zdroj: ČTK, energia

Ilustračná snímka: SITA/AP Photo

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.