Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
morska tazba
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
morská ťažba Foto: Flickr.com/ Strocchi (licencia Creative Commons)
26. júla 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Veľká Británia bude rozvíjať nové nálezisko zemného plynu v Severnom mori

Londýn schválil rozvoj náleziska zemného plynu v lokalite Breagh v Severnom mori. Investorom bude ťažobná spoločnosť RWE Dea, ktorá má v nálezisku 70 percentný podiel. Británia sa v priebehu dekády premenila z takmer sebestačného štátu na dovozcu zemného plynu. V minulom roku už bola jej produkcia nižšia než dovoz. Zvyšuje sa tak závislosť krajiny na plyne z Nórska, Ruska a Blízkeho východu.

Investorov vytlačila z regiónu klesajúca produkcia severomorských ložísk a čím ďalej prísnejšie zdanenie ziskov ropných a plynárenských ťažobných spoločností. RWE Dea sa pre investície do lokality rozhodla aj napriek tohtoročnému zvýšeniu daní.

„Breagh je jedným z najväčších objavov zemného plynu v južnej časti Severného mora za posledné roky,“ uviedol zástupca britského ministra pre energetiku Charles Hendry. „Rozvoj ako je tento, hrá rozhodujúcu úlohu v zabezpečení dodávok energií po celej Británii,“ dodal.

Predpokladá sa, že prvý zemný plyn potečie z ložiska Breagh v polovici budúceho roku. Jeho priemerná produkcia sa na nasledujúci rok odhaduje na 160 miliónov kubických metrov plynu, dodal hovorca RWE Dea.

Náklady prvej fázy rozvoja ložiska sa odhadujú na 430 až  490 miliónov libier. Počítajú až z desiatkou vrtov, inštaláciou plošiny a 100 kilometrov potrubia k pobrežiu. Partnerom RWE Dea je v projekte Sterling Resources, uviedla agentúra Reuters.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.