Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Elektrické vedenie sieť
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: istockphoto (licencia pre energy online
24. novembra 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Vedci chcú znížiť straty v distribučných sieťach

Ako náhle je elektrina vygenerovaná, prenáša sa z elektrárne ku koncovému užívateľovi cez podzemné káble alebo nadzemným elektrickým vedením. Pri transporte dochádza k vzniku energetických strát vo výške sedem percent. Dôvodom je nesprávny izolačný materiál, ktorý ovplyvňuje kvalitu siete a reaguje na vplyvy okolitého prostredia, ako je vlhkosť, silný vietor alebo znečistenie.

„Tento problém by sme mohli porovnať k nákupu mlieka. Na trhu si kúpite plnú fľašu, ale po príchode domov zistíte, že určitá časť zmizla,“ vysvetľuje Dr. Philip Shemella zo spoločnosti IBM Research – Zurich. „Pomocou superpočítačov môžeme na molekulárnej úrovni simulovať, ako okolité prostredie poškodzuje izolanty a potom navrhneme opatrenia, aby sa stali efektívnejšími a spoľahlivejšími.“

Vedci zo spoločnosti IBM a ABB, ktorá je najväčší staviteľom elektrických rozvodných sietí, vytvorili pred dvoma rokmi spoločný projekt. Ide o simulácie molekulárnej dynamiky izolačných materiálov vyrobených zo silikónovej gumy (PDMS). Cieľom malo byť pochopenie fyzikálnych procesov a potenciálu zlepšenia projektovej metódy vysokonapäťových izolačných materiálov.

Pomocou superpočítačov mohli vedci simulovať procesy a študovať jednotlivé molekuly, aby zistili vplyv okolitého prostredia na izolanty. Vďaka pokročilej technológii uskutočnili niekoľko tisíc pokusov, čo viedlo k testovaniu nových materiálov. Chcú tak vylepšiť odolnosť izolácie. „V súčasnosti analyzujeme spoľahlivosť izolačného materiálu, aby sme mohli vyvodiť závery pre celú rozvodnú sieť,“ uzavrel Shemella.

Štúdiu zverejnili 1.11.2011 vo časopise The Journal of Physical Chemistry.

(c) energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.