Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
VE Gabčíkovo - Vodohospodárska výstavba
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vodná elektráreň Gabčíkovo
12. decembra 2014 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Gabčíkovo: Slovenské elektrárne si uplatnia nárok na odškodnenie

Slovenské elektrárne potvrdili prijatie výpovede zmluvy o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo podľa článku 5.2., t.j. bez udania dôvodu. Spoločnosť však odmieta akékoľvek obvinenia súvisiace s prevádzkou VEG.

„Právo odstúpiť od zmluvy je zakotvené priamo v jej texte, rovnako ako aj povinnosť odškodniť spoločnosť Slovenské elektrárne v takomto prípade, a preto si uplatníme nárok,“ uviedli elektrárne. Presná výška tohto nároku ešte nie je známa.

Zmluva bola podpísaná 10. marca 2006 na obdobie 12 mesiacov s tým, že sa bude po dobu 30 rokov po uplynutí každého roka obnovovať na ďalších 12 mesiacov. Informácie o značne problematických vzťahoch zverejnilo ministerstvo životného prostredia už vo svojej správe koncom augusta, z ktorej tiež vyplynulo, že zmluva je predmetom 12 súdnych sporov, ktoré sa datujú až do roku 2008.

Premiér Fico chce získať kontrolu nad prevádzkou vodnej elektrárne presne po 9 rokoch od uzatvorenia zmluvy. Minulý týždeň rozhodnutie vlády zdôvodnil neposkytovaním relevantných údajov potrebných pre výpočet podielu Vodohospodárskej výstavby (VV) na výnosoch z predaja elektriny z vodnej elektrárne, chýbajúcimi plánmi rekonštrukcie a generálnych opráv elektrárne a tiež tým, že SE neplatia ročne 5 miliónov eur VV na údržbu vodného diela súvisiacu s prevádzkou VEG, platbu spochybňujú a požiadali štátny podnik o vrátenie dosiaľ uhradenej sumy 43 miliónov eur.

Elektrárne oponujú

Slovenské elektrárne ale jeho slová odmietajú. Tvrdia, že rozsah poskytovaných informácií bol priamo definovaný zmluvou a rešpektuje ochranu obchodného tajomstva a hospodársku súťaž.

Termín generálnych opráv bol podľa nich schválený valným zhromaždením spoločnosti SE dňa 21.11.2014 s tým, že  sa budú realizovať o dva roky skôr, než bolo pôvodne dohodnuté.  „Od roku 2006 Slovenské elektrárne nezaznamenali žiadne reklamácie z dôvodu technických nedostatkov v oblasti prevádzky a údržby,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Janka Burdová.

SE argumentujú tým, že počas celého obdobia si plnili povinnosti a platili zmluvne stanovené platby vlastníkovi elektrárne v plnom rozsahu. „Avšak spochybnili sme právo spoločnosti Vodohospodárska výstavba na naše platby za objekty SVP (Slovenský vodohospodársky podnik) v Gabčíkove v celkovej sume 43 miliónov eur za roky, kedy medzi SVP a VV neexistovala žiadna zmluva,“ uviedli. Tá mala byť podpísaná až vo februári tohto roka.

Elektrárne tiež odmietajú výšku odhadovaných ziskov z VEG, o ktorých premiér hovoril. Poukázali na to, že každý rok dostávajú 35 % výnosov z elektriny vyrobenej na Gabčíkove, ale zároveň platia všetky fixné prevádzkové náklady a náklady na údržbu a tiež iné platby, napr. poplatok za právo prevádzkovať majetok VEG, platbu za prevádzku majetku SVP, platbu za rezervovaný výkon a G komponent, poistenie, platby za pripojenie do prenosovej siete, atď.

Ďalší súd na obzore

Hovorca ministerstva životného prostredia pre agentúru TASR uviedol, že akékoľvek náhrady škody súvisiace s odstúpením štátu od zmluvy o prevádzke VEG sú len špekulácia a rozhodne o nich až súd. „Ale podľa názoru rezortu budú podobné pokusy neúspešné,“ uviedol Maroš Stano v reakcii na vyjadrenia spoločnosti Slovenské elektrárne.

Mimoparlamentná strana Sieť chce v závislosti od ďalšieho vývoja iniciovať k téme dôsledkov vypovedania zmluvy mimoriadnu schôdzu parlamentu. Vedúci odboru komunikácie strany Ján Orlovský poukázal na možné dôsledky toho, že k vypovedaniu zmluvy došlo nie z dôvodu jej porušovania, ale na základe článku 5.2, ktorý umožňuje jej vypovedanie bez udania dôvodu každý rok ku dňu výročia uzavretia zmluvy.

„Ak sa použitie tohto triku potvrdí, môže SE vzniknúť nárok na vysoké odškodnenie, na ktoré by doplatili občania SR,“ uviedol Orlovský.

Energia.sk, TASR

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.