Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Inteligentný elektromer IMS VSD - TASR
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná fotka. Zdroj:TASR/František Iván
6. októbra 2016 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

IMS: Variabilná tarifikácia sa stáva skutočnosťou

Inteligentnými elektromermi má byť v budúcnosti vybavených približne pol milióna domácností na Slovensku, najmä rodinné domy. Dnes ich má nainštalovaných vyše 40-tisíc odberateľov, do konca roka by ich počet mal vzrásť nad 55-tisíc.

Inštalácia tzv. smart metrov sa u nás rozbehla na pozadí vyhlášky ministerstva hospodárstva z roku 2013. Prevádzkovatelia distribučných sústav sú podľa nej povinní namontovať inteligentný elektromer (tzv. IMS) do odberných miest odberateľov s ročnou spotrebou elektriny najmenej 4 MWh tak, aby nimi do konca tejto dekády bolo pokrytých aspoň 80 % koncových odberateľov elektriny s uvedeným odberom. Najpomalšie tempo v ich inštalácii je zatiaľ u spoločnosti Stredoslovenská energetika – Distribúcia.

Bez úžitku

Samotné domácnosti, u ktorých už IMS nainštalovali, z nich dosiaľ nemali praktický prínos. Mohli si síce sledovať  na displeji svoju aktuálnu spotrebu, zmenila sa im výška záloh aj fakturácia na mesačnú, pribudli im nové povinnosti, v praxi ale neušetrili. Cenová regulácia to totiž neumožňovala.

Nová vyhláška ÚRSO, podľa ktorej sa bude postupovať od začiatku roka 2017, už novú realitu zohľadňuje a zavádza špeciálnu sadzbu pri dodávke elektriny zraniteľným odberateľom s IMS a tiež možnosť odoberať elektrinu za neregulované ceny.

Tieto domácnosti by mohli vďaka dynamickým tarifám výrazne ušetriť. Rozlíšia sa totiž výhodnejšie sadzby za elektrinu v období, kedy sa všeobecne spotrebúva menej – napríklad poobede, v noci či cez víkendy.

Prvá lastovička

Ako prvý s možnosťou variabilnej tarifikácie prichádza tretí najväčší alternatívny dodávateľ elektriny a plynu na Slovensku, spoločnosť MAGNA ENERGIA, ktorá už začala uzatvárať dodatky s odberateľmi vybavenými smart metrom a nahrádzať doterajšie jednotarifné a dvojtarifné sadzby.

„Rozdiel v cene silovej elektriny je v porovnaní s tohtoročnými tarifami viac ako 10 percent v prospech zákazníka,“ uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ MAGNA ENERGIA Martin Ondko.

Napríklad, rodinný dom vybavený tepelným čerpadlom na vykurovanie i ohrev vody má časovým spínačom nastavený ohrev vody v lete na 7.00 a 20.00. Teda v čase, kedy je predpoklad spotreby teplej vody. Jednoduchou zmenou nastavenia spínača na iné hodiny sa spotreba energií presunie do nočných alebo popoludňajších hodín. Úspora predstavuje až 30 % celodenných nákladov na elektrinu.

Podobne sa vďaka variabilnej tarifikácii dá ušetriť aj na iných spotrebičoch – napríklad vysávaním a praním poobede či cez víkend. Stačí presunúť tieto aktivity na čas, kedy je elektrina lacnejšia.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.