Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Fico - energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Robert Fico. Foto: energia.sk
29. apríla 2015 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Väčšinu v Slovenských elektrárňach chce aj štát

Najväčší výrobca elektriny na Slovensku môže skončiť aj v rukách štátu. Foto: energia.sk

Premiér Robert Fico dnes uviedol, že vláda SR chce byť väčšinovým akcionárom v Slovenských elektrárňach (SE) a zároveň mať manažérsku kontrolu vo firme. Enel sa však musí zaviazať, že dokončí rozostavené Mochovce. Taliani sú podľa neho ochotní pristúpiť k dekonsolidácii firmy, nepredať všetky akcie a ponechať si zodpovednosť za dostavbu. Takýto kompromis je možné upraviť v zmluve, napríklad pod hrozbou sankcií.

Možných scenárov je viacero

Generálny riaditeľ Enelu Francesco Starace nevylúčil, že by vláde predali len časť podielu. Ďalšou možnosťou je, že by do SE vstúpil ďalší investor a firma by tak mala troch akcionárov. „Existuje viacero možných riešení,“ uviedol Starace. „Chceme dokončiť proces formálnych ponúk. Následne  s druhým akcionárom zhodnotíme, aké riešenie bude pre SE najlepšie.“

Zatiaľ čo až dosiaľ premiér tvrdil, že bude aktívne blokovať predaj akcií pred dokončením EMO34, teraz by mu stačili len záruky o dokončení. Starace potvrdil, že záväzok dokončiť dva nové bloky Mochoviec je silný. „Nechceme odísť zo Slovenska bez toho, aby sme si splnili svoje záväzky. Proces predaja akcií je z nášho pohľadu zle pochopený,“ vysvetlil šéf Enelu.

„Celkom úprimne, pán Fico je milý človek,“ povedal novinárom Starace. Foto: energia.sk

Enel očakáva ponuky na predávaný podiel na Slovensku do 9. mája. „Konkrétne číslo vám nepoviem, ale počet ponúk, ktoré dostaneme, môže byť prekvapením,“ povedal dnes Starace novinárom. Podľa Fica  však pôjde zatiaľ iba o indikatívne ponuky, pričom vláda sa do tohto procesu nezapojí.

S talianskym koncernom bude rokovať štát separátne. „My nebudeme dávať ponuku a stáť v rade s ostatnými,“ uviedol premiér s odkazom na exkluzívne postavenie štátu ako minoritného akcionára v SE.

„Nepôjdeme do žiadneho dobrodružstva,“ poznamenal Fico. „Nekúpime len tak z ničoho nič akcie, ale len ak nám zostane manažérska kontrola.“

Mochovce za každú cenu

V júni plánuje Fico navštíviť centrálu Enelu v Ríme a pokračovať tam v diskusiách ako dostavať Mochovce a tiež ako vstúpiť do predaja akcií.

Fico zdôraznil, že vláda chce Mochovce dostavať „za každú cenu“. Pokusy o predaj by podľa neho mohli mať za následok niekoľkomesačné zdržanie. Pritom už v roku 2016 sa očakávajú studené skúšky alebo zavážanie paliva. Enel podľa neho už pri vstupe do SE prebral plnú zodpovednosť za tento projekt, ktorý je jednou z najväčších investícií v strednej Európe a po dokončení posilní pozíciu Slovenska na trhu s energiami.

ČEZ minulý týždeň uviedol, že spory medzi slovenskou vládou a Enelom znižujú šancu na ich podanie ponuky kúpiť väčšinový podiel. Konzorcium Slovnaftu a MVM zase zopakovalo, že ich záujem pretrváva a vo svojej ponuke sa budú snažiť zohľadniť aj záujem vlády v dostavbe Mochoviec.

O vstup do SE sa majú zaujímať aj Energetický a průmyslový holding (EPH) a fínsky gigant Fortum. Agentúra Reuters v pondelok informovala, že EPH chce vidieť či je možné nájsť dohodu medzi súčasnými akcionármi. 

O téme vodnej elektrárne Gabčíkovo sa na dnešnom rokovaní nehovorilo. Foto: energia.sk

Fico dnes tiež uviedol, že na schôdzke s vedením Enelu nehovorili o Gabčíkove, hoci obe strany po sebe v tejto veci požadujú vysoké kompenzácie. Talianska strana túto tému neotvorila, čo Fica utvrdilo v tom, že postup vlády je správny a budú od Enelu požadovať vrátenie príjmov za 9-ročnú prevádzku vodnej elektrárne.

Šéf Enelu sa k otázke o možnej arbitráži so štátom kvôli sporu o Gabčíkovo nevyjadril. „Táto otázka nepatrí Enelu, ide o problém Slovenských elektrární,“ uzavrel Starace.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.