Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Solar fashion
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / jurvetson (licencia Creative Commons)
16. decembra 2010 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Václav Klaus podpísal zdanenie solárnych elektární v Česku

Podpisom Václava Klausa sa včera ukončil legislatívny proces novelizácie zákona o podpore OZE v Česku. Cieľom legislatívy je obmedziť rast cien elektriny v roku 2011 v dôsledku prudkého rozvoja fotovoltaiky. Prostriedkom sa má stať najmä trojročné 26 % zdanenie slnečných elektrární. Napriek formálnej podpore je zákon podľa Klausa len dočasným východiskom, ktorému chýba koncepčné a dlhodobé riešenie.

„Ako som avizoval už dávnejšie, svoj podpis k tejto novele pripájam, pretože momentálne nie je iná možnosť ako okamžite, aspoň trocha znížiť negatívne dôsledky nadmernej podpory tzv. obnoviteľných zdrojov elektriny na občanov a firmy v Českej republike,“ uviedol prezident vo svojom stanovisku po prijatí novely.

K podobe novely má Klaus niekoľko výhrad. Solárne elektrárne by mali podľa neho byť zdanené len po dobu jedného roka, čím by štát získal čas pre vhodnejšie legislatívne kroky pre nasledujúce roky. Ako ďalej uviedol, znížilo by sa tým riziko arbitráží voči Českej republike zo strany výrobcov solárnej energie.

„Nové riešenie musí zobrať do úvahy všetky právne, daňové a ostatné závažné pripomienky k dnešnému zneniu zákona od Senátu, parlamentu aj odbornej verejnosti, “ skonštatoval včera Klaus. „Prirodzené a dlhodobé riešenie existuje. Je nutné začať u podstaty problému a tou je samotná nadmerná štátna podpora výstavby fotovoltaických a iných tzv. obnoviteľných zdrojov,“ dodal.

Vláda pristúpila k zdaneniu solárnych elektrární po varovaniach českého regulátora. Podľa výpočtov Energetického regulačného úradu (ERÚ) by vysoká podpora slnečných zdrojov spôsobila v nasledujúcom roku zdraženie elektriny o viac ako 10 %. Okrem 26 % dane bude novela riešiť problém uvalením darovacej dane na emisné povolenky a zvýšením poplatkov na zabranie poľnohospodárskej pôdy pre výstavbu slnečných elektrární.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.