Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
jadrova elektraren a oblaky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/Toni Rodrigo (licencia Creative Commons)
14. augusta 2012 Jadrová energia od Energia.skSITA

V USA pozastavili vydávanie licencií pre jadrové reaktory

Americká Komisia pre reguláciu energie (NRC) dlhé roky udeľovala licencie za predpokladu, že federálna vláda vybuduje úložisko pre vyhorené palivo a medzitým jadrový odpad bude v dočasných úložiskách, pripomenul na svojich webových stránkach denník The New York Times. V júli ale federálny odvolací súd v hlavnom meste Washingtone rozhodol, že takýto postup je v rozpore so zákonmi, ktoré vyžadujú posúdenie vplyvu dočasných úložísk na životné prostredie.

Komisia následne dostala niekoľko žiadostí od ochrancov životného prostredia, aby zastavila vydávanie licencií, kým chybný postup neupraví. Úrad im nakoniec vyhovel a dočasne prestal nové reaktory povoľovať, kým nenájde riešenie, ako rozsudok súdu zohľadniť. Buď vydá všeobecné rozhodnutie o bezpečnosti dočasných úložísk, alebo bude posudzovať jednotlivé reaktory prípad od prípadu.

Časopis Forbes uviedol, že ekologické organizácie síce rozhodnutia komisie privítali ako svoje veľké víťazstvo, skutočnosť je ale odlišná. Úrad len pozastavil konečné rozhodnutia, nezastavil ale posudzovanie žiadostí pre výstavbu nových reaktorov. Verdikt tiež neovplyvní elektrárne, ktoré sú v prevádzke a ktorým čoskoro vyprší licencia, napríklad zariadenia Indian Point v štáte New York. Podľa pravidiel komisie licencie ďalej platia, ak NRC nerozhodne inak.

Rozhodnutie taktiež neovplyvní výstavbu dvoch nových jadrových elektrární na juhu krajiny v Georgii a Južnej Karolíne. Oba projekty už licenciu dostali v minulosti, v prevádzke by mali byť v roku 2016. Väčšina reaktorov, ktoré už sú v prevádzke, potom obnovenú licenciu získali v minulých rokoch.

Spojené štáty nemajú doteraz stále úložiska vyhoreného jadrového odpadu. Plánovaný projekt jeho výstavby v hore Yucca Mountain v nevadskej púšti pred dvoma rokmi zastavila administratíva súčasného prezidenta Baracka Obamu. Očakáva sa, že citlivé rozhodnutie o úložisku pre politické spory v dohľadnej dobe nepadne.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.