Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
jadrový protest Nemecko
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
jadrový protest v Nemecku Foto:Flickr.com/[sic!]ut.at (licencia Creative Commons)
16. februára 2011 Jadrová energia od Energia.skSITA

V Rakúsku sa koná plebiscit o vystúpení krajiny z Euratomu

V Rakúsku sa od 28. februára do 7. marca 2011 uskutoční petičný plebiscit o vystúpení krajiny z Euratomu. Organizátormi nezáväznej podpisovej akcie sú rakúske anti-jadrové organizácie. Členstvo Viedne v Euratome a finančné príspevky s ním spojené považujú za mrhanie prostriedkami rakúskych daňových platcov.

Podľa všetkých doterajších prieskumov verejnej mienky väčšina hlasujúcich, ktorí sa akcie zúčastnia, požiadavku na vystúpenie z Euratomu podporia. Už v roku 2008 sa pre odchod z Euratomu vyjadrilo 78 % opýtaných, o rok skôr to bolo 64 %. Rezolúciu pre vystúpenie odhlasovali v uplynulých rokoch aj niektoré parlamenty rakúskych spolkových krajín. S výzvou hlasovať v tohtoročnom petičnom plebiscite za vystúpenie sa k verejnosti obrátili okrem rôznych ekologických a cirkevných organizácií tiež katolícke, protestantské a moslimské spoločenstvá.

Rakúska vláda a spolkový parlament ale zatiaľ nejavia veľkú ochotu týmto požiadavkám vyhovieť. Hlásia sa síce k protiatómovej politike a prehlasujú, že ju presadzujú aj v Európskej únii (EÚ) a ďalších organizáciách, podľa pozorovateľov si ale uvedomujú, že vystúpením z Euratomu by Viedeň nielen stratila vplyv na ďalší vývoj tejto organizácie, ale nepodieľala by sa ani na výsledkoch jej bádania a vývoja. Preto podľa niektorých názorov rakúska vláda v uplynulých rokoch akceptovala takmer trojnásobné zvýšenie rozpočtu Euratomu, čo znamená tiež zvýšenie rakúskeho príspevku na chod tejto organizácie zo 40 miliónov eur na viac ako 100 miliónov eur ročne. Minulý rok v lete odsúhlasila aj mimoriadny príspevok na prototyp fúzneho reaktoru ITER.

Odporcovia atómu to označujú za neodôvodnené plytvanie v čase, keď sa obmedzujú výdavky na školstvo a sociálne veci. „Na všetkom sa šetrí, len na atómovej energii nie,“ napísali v otvorenom liste ministrovi životného prostredia Nikolausovi Berlakovichovi organizátori plebiscitu. Prehlasujú, že vláda zlyhala aj v požiadavke, aby sa rakúske príspevky do Euratomu vynakladali len na zvyšovanie bezpečnosti zostávajúcich jadrových elektrární. Miesto toho sa vraj v roku 2004 s rakúskym súhlasom poskytli prostriedky na dokončenie rumunskej jadrovej elektrárne Cernavoda.

„Nevyhnutnosť odchodu Rakúska z Euratomu dozrela už dávno, tiež s ohľadom na legendárne hnutie odporu proti prihraničným jadrovým elektrárňam Temelín a Mochovce,“ zdôrazňujú organizátori akcie. Vyzývajú voličov, aby sa plebiscitu húfne zúčastnili a hlasovali pre vystúpenie z Euratomu.

Euratom je nadnárodná organizácia pre mierové využitie jadrovej energie, ktorá podporuje, koordinuje a kontroluje jadrovú energetiku členských štátov a výskum v tejto oblasti. Sami obyvatelia Rakúska si síce v 70. rokoch atómovú elektráreň postavili neďaleko Zwentendorfu na Dunaji, v roku 1978 ale v záväznom referende odhlasovali, že sa nemá uviesť do prevádzky.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.