Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Paroplyn 250
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Paroplynový cyklus (foto: GGE)
30. novembra 2010 Plyn a ropa od Energia.skTASR

V Považskej Bystrici spustili paroplyn

V Považskej Bystrici sa dnes uviedol do prevádzky paroplynový cyklus s inštalovaným výkonom 60 MW pre výrobu elektrickej energie. Po vybudovaní diaľničného úseku Sverepec – Vrtižer a modernizácii vlakovej trate ide o tretiu najväčšiu investíciu v regióne. Hodnota paroplynového cyklu činí 50 mil. eur.

„Okrem samotnej výroby elektriny dokážu paroplynové elektrárne poskytovať podporné služby, ktoré znižujú riziko výpadkov sietí,“ hovorí Martin Bartoš, zástupca akcionára investorskej firmy. Význam paroplynových zdrojov pre bezpečnosť dodávok elektriny spočíva podľa neho najmä v rýchlom nábehu výroby elektriny, čo je popri ekologickejšej výrobe energií z plynu jedna z hlavných výhod tohto typu zdroja.

Paroplynový cyklus v Považskej Bystrici bude zásobovať teplom viac ako 8,5 tis. domácností. V prípade, že by došlo počas vykurovacej sezóny k výpadku zásobovania zemným plynom, je k dispozícii uhoľná kotoľna, ktorá slúži ako poistná záloha paroplynu.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.