Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Baňa - podzemie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / peterp (licencia Creative Commons)
22. marca 2011 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

V pakistanskej uhoľnej bani vybuchol metán. Nik neprežil

Následky nedeľného výbuchu metánu v uhoľnej bani na juhozápade Pakistanu neprežil nik z 43 baníkov, ktorí boli v danom čase sfáraní do šachty. Podľa agentúry AFP to dnes oznámili mieste úrady. Záchranári už vyniesli všetky telesné pozostatky baníkov na povrch a banské úrady následne šachtu pre ďalší výskyt metánu zapečatili.

„Nik neprežil a vstup do bane bol zapečatený,“ vyhlásil Muhammad Iftichát, regionálny šéf banských inšpektorov.

V nedeľu baňou otriasli tri explózie. Metán ohrozoval dokonca i záchranárov, ktorí sfárali za baníkmi s cieľom pomôcť im.

Varovania ignorovali

Miestne úrady uviedli, že baňa nebola dostatočným spôsobom vetraná, čo spôsobilo nahromadenie metánu a výbuch. Už pred dvomi týždňami označili baňu za nebezpečnú, ale ich varovanie banská spoločnosť ignorovala. Baňa je majetkom štátnej spoločnosti, ktorá ju pre účely ťažby prenajíma súkromnej ťažobnej firme.

Boj o prírodné zdroje

Baňa sa nachádza v provincii Balúčistan, asi 40 km východne od regionálnej metropoly Kvéty. Provincia je vo všeobecnosti veľmi bohatá na zásoby nerastných surovín, čo sa v minulosti stalo i zámienkou pre miestnych povstalcov, aby rozpútali občianske nepokoje. Chcú dosiahnuť väčšiu mieru autonómie a tým pádom i kontrolu nad prírodnými zdrojmi.

Podobné nešťastia nie sú v tamojšej oblasti ničím výnimočným. Ťažobné spoločnosti majú problém s dodržiavaním bezpečnostných opatrení a disponujú nedostatočným technickým vybavením.

Pakistan má obrovské zásoby uhlia. Ich objem sa odhaduje na viac ako 184 mil. ton, z ktorých sa ročne vyťažia 4 mil. ton. Väčšina uhlia sa spaľuje v tehelniach.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.