Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Elektrické vedenie sieť
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: istockphoto (licencia pre energy online
1. júna 2012 Ostatné od Energia.skTASR

V novom zákone o energetike sa implementuje tretí energetický balíček

„Výrazne sa posilňuje právo odberateľa elektriny a odberateľa plynu s dôrazom na ochranu zraniteľných odberateľov,“ vysvetľuje v predloženom materiáli rezort hospodárstva. Ustanovuje sa ním napríklad možnosť jednoduchšie zmeniť dodávateľa elektrickej energie a plynu či dostať bez poplatkov konečné vyúčtovanie do šiestich týždňov po takejto zmene.

Slovensko je zároveň podľa novej legislatívy viazané zabezpečiť, aby všetci odberatelia elektriny a plynu v domácnosti, a v prípade potreby aj malé podniky, využívali univerzálnu službu. „To znamená právo na dodávku elektriny na ich území v určenej kvalite, za primerané, transparentné, porovnateľné a nediskriminačné ceny,“ podotýka.

Návrh zákona tiež obsahuje nový režim možností, ako oddeliť výrobné a dodávateľské činnosti od prevádzky prenosovej sústavy alebo prevádzky prepravnej siete. „Oddelenie výroby a dodávky elektriny od prenosovej sústavy bude realizované prostredníctvom modelu úplného oddelenia vlastníctva,“ konštatuje ministerstvo.

Malatinský: Nateraz známe obchodné praktiky firiem s energiou skončia

Nový zákon o energetike by mal zamedziť súčasne využívané nemorálne praktiky firiem podnikajúcich s elektrinou či plynom, najmä pri ich dodávke koncovému spotrebiteľovi. „Myslím, že nateraz známe praktiky skončia. To, že ešte niekto nájde nejakú šikovnejšiu metódu, to sa nikdy vylúčiť nedá,“ podotkol šéf rezortu hospodárstva Tomáš Malatinský.

Vyzdvihol najmä zmenu, ktorá má do praxe zaviesť prísnejšie tresty pre podniky zneužívajúce odberateľov. „Poskytovatelia takéhoto obchodu budú musieť dodržiavať pravidlá, ktoré si sami určia podľa predpisu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Keď tieto pravidlá dodržovať nebudú, tak im môže byť až odobratá licencia,“ upozornil. Dodal však, že úrad bude viac riešiť podnety od ľudí, keďže pravdepodobne nemá dostatok ľudí na „celú škálu kontrol“.

Zdroj: TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.