Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Paroplyn 250
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Paroplynový cyklus (foto: GGE)
21. decembra 2010 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

V Nitre sa uvažuje o paroplynovej elektrárni

V Nitre sa uvažuje o výstavbe paroplynovej elektrárne s inštalovaným výkonom 54 MW. Energiou by mala zásobovať centrum mesta a sídliská Chrenová a Klokočina. Samotná realizácia bude závisieť od výsledku rokovaní medzi teplármi a súkromným investorom. Odhad výšky nákladov na výstavbu zatiaľ nie je známy.

Nový zdroj by mohol prispieť k snahe mesta získať v budúcnosti energetickú sebestačnosť. „Takáto elektráreň by mala mať výkon 54 MW výroby elektriny a tepla. Celé mesto, pokiaľ máme dobré údaje z energetickej agentúry, potrebuje asi 90 megawattov ročne,“ skonštatoval primátor Nitry Jozef Dvonč.

O osude elektrárne sa rozhodne počas rokovaní súkromného investora s mestskou Nitrianskou teplárenskou spoločnosťou (NTS). „Pokiaľ by vznikla mestská elektráreň na báze paroplynového cyklu, tak potrebuje mať odberateľa na teplo. Pokiaľ koncepcia mesta hovorí o centrálnom zásobovaní mesta teplom, mala by to byť práve NTS. Pokiaľ dôjde k zhode a uzavrie sa zmluva medzi týmito dvomi inštitúciami, tak nebude nič stáť v ceste, aby sa mohlo dokončiť stavebné konanie a aby sa mohlo začať stavať,“ povedal Dvonč.

Zlacňovanie energií sa neočakáva

Ceny energií v meste by sa však nemali znižovať, myslí si primátor. Tie majú podľa jeho slov dlhodobo stúpajúcu tendenciu a vždy ich bude nutné zvyšovať minimálne o výšku inflácie. „Ja osobne nepredpokladám, že pôjdeme touto cestou. Zrejme nie je možné donekonečna držať cenu na určitej úrovni. My by sme boli veľmi radi, keby sme prostredníctvom týchto investícií aspoň udržali ceny médií pre obyvateľov mesta Nitra,“ uzavrel Dvonč.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.