Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
STEFE Martin - Foto: energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Centrála STEFE Martin. Foto: energia.sk
18. novembra 2016 Teplo a tepelná energia od Energia.skSITA

V Martine vyrástla nová kotolňa na biomasu

Pre objekty sociálneho zariadenia v lokalite Na Kameni zabezpečuje firma STEFE dodávku tepla a teplej úžitkovej vody. Keďže parná výmenníková  stanica, ktorá sa nachádza v blízkosti Martinskej teplárenskej, sa blížila ku koncu životnosti, bolo potrebné hľadať nové riešenie. Uvažovalo sa tiež nad vybudovaním horúcovodnej prípojky. Po dohode všetkých strán vrátane mesta, ktoré vlastní 34 % akcií STEFE Martin, sa rozhodlo, že najlepším riešením bude postaviť novú kotolňu na biomasu.

Vybavená je kotlom na drevné pelety s inštalovaným výkonom 60 kW. Prevádzka kotolne je s výnimkou dopĺňania peliet automatizovaná. Kontrolu na diaľku vykonáva centrálny dispečing, ktorý v prípade vzniku havarijnej situácie môže stav okamžite riešiť. V prípade potreby je k dispozícii kotol na elektrinu s inštalovaným výkonom 45 kW. Očakáva sa, že ročná produkcia tepla v kotolni sa bude pohybovať okolo 420 MWh.

Nový zdroj tepla postavila skupina STEFE na vlastné náklady. Celková výška investície dosiahla 57.000 eur. Okrem technológie sa investovalo aj do výstavby prístupovej cesty zo železobetónových prefabrikovaných panelov pre zásobovacie vozidlá a skladu s peletami.

STEFE Martin je dodávateľom tepla pre zhruba 40.000 odberných miest. Dominantným výrobcom tepla v meste je štátna spoločnosť Martinská teplárenská, ktorá spravuje primárne rozvody. Sekundárne rozvody má na starosti skupina STEFE.

Od roku 2008 investovalo skupina do modernizácie rozvodov v meste  8,7 miliónov eur. V rámci tejto investície sa zmodernizovalo 14 vykurovacích okruhov, čo je zhruba 10 kilometrov potrubí. Výmenou za predizolované rúry, ktorých životnosť dosahuje 30 rokov, sa výrazne znížili straty tepla pri distribúcii.  V Martine sa inštalovalo 150 kompaktných odovzdávacích staníc (KOST). Ďalšie pribudnú v rámci plánovaného investičného balíka v hodnote 3,2 mil. eur.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.