Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Pasívny dom
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Pasívny dom. Foto: Flickr.com/Jeremy Levine (licencia Creative Commons)
17. septembra 2012 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

V Madride súťažia ekologické a solárne domy

Účastníci, ktorí tu súťažia až do 30. septembra pri príležitosti druhého Solar Decathlon Europe (SDE), mali asi desať dní na stavbu prototypu domu, ktorého jediným zdrojom energie je Slnko.

Cieľom súťaže je obrátiť pozornosť verejnosti na význam životného prostredia a životaschopnú konštrukciu, uvádzajú usporiadatelia akcie sponzorovanej súkromnými podnikmi a španielskym štátom, ktorý každému tímu poskytol 50.000 eur.

Víťazom súťaže pomenovanej Solar Decathlon Europe vzhľadom na desať skúšok, ktorými tímy musia prejsť, bude ten dom, ktorý spotrebuje najmenej energie a vyprodukuje najmenej odpadu. Účastníci sa preto snažili získať maximum slnečnej energie a použiť z nej minimum. Posudzovaní však budú aj podľa energetickej efektívnosti, komfortu a komunikácie s vonkajším prostredím.

„Dom sa môže otáčať o 180 stupňov vďaka elektrickému riadeniu,“ vysvetľuje Joao Agostinho, dvadsaťtriročný študent murárstva, keď predstavuje portugalskú vilku pokrytú fotovoltaickými panelmi, čo je projekt univerzity v Porte. Rovnako ako ostatné aj tento dom spotrebuje menej energie ako vyrobí; prebytok slúži na verejné osvetlenie či na nabíjanie elektromobilov.

Francúzsky tím zo Štátnej vysokej školy architektúry v Grenobli podľa AFP stavil na mestský ekosystém s trpasličími vežami a vystavuje posledné dve poschodia svojho projektu nazvaného Canopée. V poslednom poschodí má spoločný priestor osvetlený zo stropu fotovoltaickým sklom zelenej farby inšpirovať uvoľnenie, popisuje Christophe de Tricaud, dvadsaťpäťročný študent architektúry a koordinátor projektu. Poschodie pod tým je poňaté ako dom s vonkajšími spojovacími chodbami s nádobami pre pestovanie kvetín; vnútri je priestor s posuvnou stenou umožňujúci zväčšiť podľa potreby kuchyňu alebo salón či vytvoriť ďalšiu izbu.

Japonci z univerzity v CIBE sa zamerali na vizuálny dojem a predstavili dom obklopený ryžovým poľom, ovocnými stromami a rastlinami šplhajúcimi po povrazoch. „Chceli sme zachovať identitu japonského domu a zároveň využiť najmodernejšie materiály. Náš dom je otvorený vonkajšiemu svetu, je to pozvanie pre ostatných, aby nás navštívili,“ hovorí jeden zo študentov.

Pozornosť púta aj neďaleko stojaci čínsky dom, s vonkajšími múrmi tvorenými veľkými žltými kosoštvorcami bambusu, nad ktorými sa týčia obrovské tmavé solárne panely.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.