Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
euro rolka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Public Domain Photos (licencia Creative Commons)
27. decembra 2010 Plyn a ropa od Energia.skSITA

V Maďarsku rastie počet dlžníkov za dodávky tepla a elektriny

V Maďarsku dnes dlhuje za dodávky tepla, zemného plynu a elektrickej energie viac než milión zákazníkov. Ide tak zhruba o 11 % registrovaných odberateľov. Dodávateľom dlhujú priemerne 32.407 maďarských forintov (v prepočte asi 116 eur).

Najviac poškodenými sú poskytovatelia diaľkového vykurovania, uvádza autor štúdie Balázs Herpai. Dôvodom je súčasná maďarská legislatíva. Na rozdiel do dodávateľov elektrickej energie alebo zemného plynu totiž po troch mesiacoch neplatenia nemôžu dodávky tepla odstaviť.

Rastúcu zadĺženosť maďarských rodín autor vysvetľuje čiastočne zvyšujúcou sa cenou zemného plynu. Počas sledovaného obdobia sa dokonca strojnásobila. Ako ďalej uviedol Herpai, centrálne dotácie určené k platbám za komunálne služby sa potom chápali ako „všeobecné dotácie k zvýšeniu nízkych príjmov“. V rodinnom rozpočte sa následne využili na iné výdavky ako na platbu účtov za energie.

Podľa štúdie zlyhal tiež mechanizmus na komunálnej úrovni. Zaviedol sa počas predchádzajúcich maďarských vlád s cieľom odľahčiť odberateľov v prípade veľkých nedoplatkov. Menšie mestá v Maďarsku si za týmto účelom nemohli dovoliť zamestnať príšlušného koordinátora. Vo väčšine miest preto nebol systém dostupný, uzatvára sa v štúdii. 

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.