Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Budovy spracovateľskéhoc centra Ignalinská JE- ESSCOM
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Budovy spracovateľského centra Ignalinská JE - ESSCOM
28. júna 2017 Jadrová energia od Energia.skSITA

V Litve začínajú horúce skúšky centra na spracovanie rádioaktívneho odpadu

Nemecká spoločnosť NUKEM Technologies vystupuje ako generálny dodávateľ projektu výstavby dočasného skladu použitého jadrového paliva a centra na spracovanie a skladovanie pevného rádioaktívneho odpadu. Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti, Thomasa Seipolta je zahájenie horúcej fázy skúšok a prác s rádioaktívnym materiálom jedným z kľúčových krokov pri vyradzovaní Ignalinskej jadrovej elektrárne z prevádzky.

Centrum (objekty B2/3/4) bude slúžiť na vyberanie nízko a stredne aktívneho odpadu zo súčasných skladísk a kontajnerov, ich triedenie a balenie do nových kontajnerov, ktoré umožní ich ďalšie bezpečné skladovanie.

V apríli 2017 získala Ignalinská JE licenciu na prevádzku dočasného skladiska použitého jadrového paliva (objekt B1), čo znamenalo začiatok významného projektu vyraďovania tejto elektrárne.

„Ide o prvý projekt vyraďovania takejto elektrárne z prevádzky, takže v súčasnosti neexistuje vo svete analogické zariadenie ako to, ktoré odovzdávame zákazníkovi,“ hovorí Thomas Seipolt, generálny riaditeľ NUKEM Technologies. „Toto centrum umožní Ignalinskej JE dlhodobo zaisťovať efektívne nakladanie s rádioaktívnym odpadom  s pomocou najmodernejších technológií,“ dodáva Seipolt.

Vyraďovanie Ignalinskej JE z prevádzky, vrátane výstavby centra pre nakladanie s pevným rádioaktívnym odpadom, je financované z medzinárodného fondu spravovaného Európskou bankou pre obnovu a rozvoj (EBRD). Do tohto fondu prispieva Európska komisia a jednotlivé krajiny:  Belgicko, Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Luxembursko, Nemecko, Holandsko, Nórsko, Poľsko, Rakúsko, Spojené kráľovstvo, Španielsko, Švédsko a Švajčiarsko.

Zdroj: Essential Communication

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.