Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Dobijacia stanica Kosice
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Dobíjacia stanica pre elektromobily v Košiciach. Foto: VSE.
30. novembra 2010 Plyn a ropa od Energia.skSITA

V Košiciach stojí prvá nabíjacia stanica pre elektromobily

Odo dnes stojí v Košiciach dobíjacia stanica pre elektromobily. Majitelia vozidiel na elektrický pohon a majitelia hybridov z nej môžu dobíjať svoje akumulátory zdarma do polovice budúceho roka. Po tomto čase sa služby spoplatnia.

Dobíjacia stanica sa v Košiciach nachádza na Mlynskej 31, pred sídlom spoločnosti VSE, ktorá stanicu prevádzkuje. Pokiaľ ide o náklady na jazdu takýchto automobilov, pohybujú sa niekde na úrovni okolo 2 eur na 100 km jazdy – v závislosti od aktuálnej ceny elektrickej energie.

Na druhej strane, na trhu nie sú dostupné zatiaľ takmer žiadne automobily výlučne na elektrický pohon. Niektoré automobilky už ale avizovali, že v blízkom období spustia predaj sériovo vyrábaných vozidiel. Ich nedostatkom je však vyššia cena, za ktorú sa budú predávať.

Na Slovensku sa úspešne rozvíja i CNG

Zatiaľ čo elektrická energia je ako energia v doprave iba v začiatku rozvoja, spoločnosť SPP už niekoľko rokov úspešne rozvíja koncept využívania stlačeného zemného plynu CNG v doprave.

Výhodou motorového paliva CNG, v porovnaní s klasickou naftou, je finančná úspora. Majiteľ osobného alebo úžitkového automobilu dokáže ušetriť v priemere až do 30 percent nákladov v porovnaní s naftovým motorom. V prípade porovnania s nákladmi na prevádzku benzínového motoru je percento vyššie.

Majiteľom automobilov na pohon CNG sú k dispozícii čerpacie stanice v Bratislave, Nitre, Košiciach, Michalovciach, Žiline a vo Zvolene. S výnimkou tej poslednej sú pre dotlačenie paliva k dispozícii non stop.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.