Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Kemit Ecology - Facebook
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Facebook.com/Kemit Ecology
30. novembra 2015 Plyn a ropa od Energia.skSITA

V Kamerune vyrábajú ekologické uhlie z kukurice

Študenti, z ktorých sa stali podnikatelia, vlani v októbri založili spoločnosť Kemit Ecology. Zameriava sa na ekologickú výrobu a zber odpadu. „Prispieva to k vyčisteniu prostredia a dá sa z toho vyrobiť nové palivo na kúrenie,” uviedol zakladateľ firmy Muller Tenkeu Nandou, ktorého špecializáciou na univerzite v Douale je „zelená ekonomika “ a obnoviteľná energia. „Toto biologické uhlie produkuje minimum plynov, ktoré spôsobujú skleníkový efekt a skoro žiadny dym. Celkovo zamoruje prostredie dvakrát menej než ostatné zdroje,“ vysvetľuje Tenkeu a potvrdzuje to taktiež ochranca životného prostredia Didier Yimkoua.

Ekologickejší spôsob vykurovania

Výroba paliva na vykurovanie je relatívne jednoduchá. Zozbieraný biologický odpad sa vysuší pri teplote 105 stupňov Celzia v peci a následne dôjde k jeho zuhoľnateniu. Vznikne čierny popol, ktorý sa zmieša s vodou a materiálom, ktorého základom je kaolín. Vzniknuté kusy uhlia sa zabalia do boxov s hmotnosťou od 1 do 40 kilogramov. V Kamerune je podľa Yimkoua vysoký dopyt po tomto palive. Domácnosti používajú plyn a petrolej, hlavným zdrojom energie na varenie je však stále drevo. Hoci oficiálne štatistiky nie sú k dispozícii, odhaduje sa, že drevo používa na varenie a sušenie potravín 90 % domácností.

A drevo poslúži napríklad aj na žehlenie, tisíce tamojších podnikateľov na ňom údia ryby a kurčatá alebo pečú banány. Do tohtoročného januára ministerstvo vôd a lesov vydalo súkromným podnikom povolenie ku skarbonizovaniu 1500 ton dreva. Len v Douale sa podľa Kemit Ecology spáli mesačne asi 90 ton uhlia.

Väčšina uhlia používaného v iných mestách je vyrobená z dreva získaného v lesoch, v Douale ale niektorí ľudia údia ryby na dreve z mangrovníkov. Projekt výroby uhlia z biologického odpadu vznikol preto práve ako snaha uchrániť tieto porasty, ktoré sú nenahraditeľné pre zachovanie ekologickej rovnováhy.

Zamestnanci firmy Cédric a Alphonse se denne vydávajú do ulíc mesta so svojím motocyklom na zber odpadu. Nielenže kamerunské mesto čistia, ale pomáhajú aj tamojším obchodníkom, ktorí vďaka tomu ušetria za poplatky za zber odpadu.

Tenkeu má spočítané, že uhlie takéhoto pôvodu je lacnejšie než drevené uhlie. „Výroba kilogramu dreveného uhlia stojí zhruba 600 kamerunských frankov (0,93 eur), kilogram nášho uhlia len na 500 frankov,” uvádza Tenkeu. Rozdiel síce nie je zásadný, podľa Tenkeua je však potrebné zohľadniť taktiež rozdiel vo výhrevnosti. „Kilogram dreveného uhlia vystačí na prípravu dvoch jedál, z kilogramu nášho biologického uhlia sa uvarí tri až päť jedál,” tvrdí Tenkeu.

Spotrebitelia si pochvaľujú. Podľa zákazníčky Martielle Tchouffaovej je bio uhlie lacnejšie, nedymí sa z neho, kvalitne vyhrieva a výborne sa na ňom varí. 

Cena uhlia by sa mohla znížiť s rozšírením výroby v budúcnosti. Spoločnosť Kemit Ecology je momentálne schopná vyrobiť tonu takéhoto paliva za mesiac. Ak sa mladým podnikateľom podarí získať peniaze od investorov, kapacitu výroby chcú zdvojnásobiť. Už teraz dostávajú veľké zákazky, ktorým zatiaľ nemôžu vyhovieť vzhľadom k nedostatku prostriedkov a vybavenia.

ČTK, energia.sk

Foto: Facebook

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.