Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Solar fashion
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / jurvetson (licencia Creative Commons)
5. novembra 2010 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

V Jelšave sa postavila slnečná elektráreň

Mestská časť Gombiarka v Jelšave sa stala sídlom novej slnečnej elektrárne. Náklady na výstavbu takmer šesť tisíc solárnych panelov si vyžiadali súkromné investície v hodnote 3,3 mil. eur. Mesto získa pravidelný príjem z prenájmu pozemkov.

Mestská samospráva priznáva finančný prínos pre rozpočet mesta. Príjem plynie z prenajatých pozemkov, prevádzkovateľ elektrárne si prenajal celkom 26.000 štvorcových metrov za 6.000 eur ročne. Prostriedky za desaťročný prenájom získalo mesto v predstihu.

„Pomohlo nám to najmä v čase výpadku podielových daní. Ďalším prínosom je to, že nevyužitá plocha, na ktorej nie je možné ani stavať, sa takto efektívne využila,“ skonštatoval primátor Milan Kolesár.

Na Gemeri sa plánuje hneď niekoľko solárnych projektov. Slnečná elektráreň v Jelšave bola prvá, ďalšia by mala vzniknúť v obci Prakovce. Dopĺňať by ju mal komplex vodnej elektrárne.  

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.