Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Vodná elektráreň - istockphoto
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: istockphoto (licencia pre energy online
7. novembra 2014 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

V hydroelektrárni Mošoň vynovili turbínu

Hydroelektráreň Mošoň, podobne ako ďalší zdroj v Čunove, je predmetom náhradného riešenia pre uvedenie Vodného diela Gabčíkovo do prevádzky. Pozostáva z dvoch agregátov s priamoprietočnou Kaplanovou turbínou, pričom odpadová voda napája Mošonské rameno Dunaja. Inštalovaný výkon tohto zdroja predstavuje 2×610 kW.

Vo februári sa pokazil zdroj jednosmerného napájania. V dôsledku poruchy sa Slovenské elektrárne (SE) pustili do opravy strojnej časti turbogenerátora č. 2. „Počas nej boli vymenené všetky ložiská turbíny, prevodovky a generátora, ozubený prevod, hriadeľ prevodovky, mechanická upchávka turbíny aj všetky tesnenia,“ napísal pre podnikový časopis Enelu Alfréd Ilka, šéf hydrocentra Gabčíkovo.

Generátor prešiel tiež revíziou rotora, statora a izolácie, či ďalšími renováciami. Turbína bola vrátená naspäť do prevádzky v apríli 2014.

V pláne je modernizácia

Malá vodná elektráreň Mošoň bola spustená v roku 1994. Odvtedy bola v prevádzke vyše 150-tisíc hodín. Počas dvoch dekád stihla vyrobiť viac než 105-tisíc megawatthodín (MWh) elektrickej energie.

Ako ďalej doplnil expert SE, automatizácia a bezobslužná prevádzka tohto zdroja nedosahuje po technickej stránke úrovne ostatných vodných elektrární na Vážskej kaskáde. „Dosahujú len úroveň 80. a 90. rokov minulého storočia, čo sa zmení po generálnej oprave naplánovanej na roky 2016 – 2017,“ skonštatoval Ilka.

Prevádzkovateľom vodnej elektrárne Mošoň sú Slovenské elektrárne, vlastníkom je štátny podnik Vodohospodárska výstavba.

Hydroelektrárne a SE

V portfóliu najväčšieho výrobcu elektriny na Slovensku je sumárny inštalovaný výkon vodných zdrojov 1.652,7 MW, čo je zhruba 30 % z celkového inštalovaného výkonu spoločnosti. Z toho je v prietočných vodných elektrárňach inštalovaných 736,6 MW a v prečerpávacích vodných elektrárňach 916,4 MW. 

Spolu s Gabčíkovom sa vodné elektrárne podieľajú na disponibilnom výkone spoločnosti SE na úrovni približne 40 %. Podiel hydroelektrární na ročnej výrobe elektrickej energie sa pohybuje v rozmedzí do od 13 do 20 %.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.