Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
elektricka siet-Flickr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ A Guy With A Camera (licencia Creative Commons)
1. marca 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

V Česku vlani vzrástla spotreba elektrickej energie o 4 %

Čistá spotreba elektriny v Česku sa vlani zvýšila o 3,7 % a dosiahla tak úroveň 59,25 TWh. Hrubá výroba elektrickej energie vzrástla o 4,5 % na 86 TWh. Informácie zverejnil Energetický regulačný úrad (ERÚ), ktorý dáta dlhodobo sleduje.

U veľkoodberateľov, predovšetkým veľkých priemyselných podnikov, vzrástla vlani spotreba elektrickej energie o takmer päť percent na 34,16 TWh. Domácnosti v minulom roku spotrebovali viac než 15 TWh, teda zhruba o 2 % elektrickej energie viac ako v roku 2009. Viac ako 21,5 TWH elektriny išlo na vývoz.

V porovnaní s rokom 2009 vlani výrazne vzrástla predovšetkým výroba elektriny zo solárnych elektrární. Dosiahla 615 GWh, v roku 2009 predstavovala len 89 GWh. Napriek tomu v minulom roku vyrobené množstvo zo slnečných zdrojov nepredstavuje ani 1 % z celkovej produkcie elektriny.

Celkový inštalovaný výkon solárnych elektrární v Česku na konci minulého roka bol 1800 MW, čo predstavuje medziročný nárast na takmer štvornásobok. Solárne elektrárne ale dodávajú prúd do siete len za ideálnych slnečných podmienok, v čase zatiahnutej oblohy produkujú len minimálne množstvo energie.

Od tohto roku sú podmienky na prevádzku solárnych zdrojov menej finančne výhodné v dôsledku čoho sa v tejto oblasti výrazne obmedzil záujem investorov. Dnes (1. marca) navyše v Česku končí finančná podpora solárnych zdrojov vybudovaných na voľnej ploche.

ERÚ od začiatku tohto roka registruje omnoho menší záujem o výstavbu solárnych elektrární. Na začiatku februára vzrástol ich výkon oproti začiatku januára len mierne na 1840 MW.

Na začiatku tohto roka bolo v prevádzke zhruba 13.000 solárnych elektrární. Pre porovnanie, na začiatku roka 2010 fungovalo zhruba 6.000 fotovoltaických zdrojov.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.