Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Kukurica - biomasa
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Kukuričné pole (biomasa) - ilustračná foto. Zdroj: Flickr.com / snake.eyes (licencia Creative Commons)
7. septembra 2012 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

V Česku tento rok vznikne 50 až 60 nových bioplynek

Energetický regulačný úrad (ERÚ) chce od roku 2014 zastaviť finančnú podporu pre všetky nové obnoviteľné zdroje. „Pre celé odvetvie je to vážna hrozba. Situácia ale nie je jednoznačná a je možné, že zo zastavenia podpory budú niektoré obnoviteľné zdroje, alebo ich obmedzený inštalovaný výkon, vyňaté,“ uviedol Stupavský.

V prvej polovici roka v Česku podľa CZ Biom fungovalo približne 270 bioplynových zdrojov s inštalovaným výkonom okolo 170 MW. Počet bioplynek rástol postupne v minulých rokoch. Vlani sa však tempo rastu zvýšilo a inštalovaný výkon sa zvýšil o 63 MW.

Rad nových staníc vzniká najmä na Morave kvôli tamojšej priaznivým podmienkam pre poľnohospodársku výrobu. Nové bioplynky majú začať prevádzku napríklad na Brnensku či Břeclavsku. Ľudia v niektorých obciach sa ale voči bioplynu stavajú odmietavo, pretože sa obávajú jeho zápachu a prípadného zhoršenia životného prostredia.

Populárne sú medzi investormi bioplynové stanice, ktoré spracúvajú siláž kukurice, trávnatú senáž a tiež hnoj a kaly. Rozkladom týchto organických látok vzniká bioplyn, z ktorého sa potom vyrába elektrina a teplo. Stanice väčšinou vznikajú v poľnohospodárskych areáloch.

Pri výhodnej podpore sa niektorí investori snažia vybudovať veľké bioplynové stanice s vysokým výkonom. To však môže vyústiť v nedostatok surovín pre zariadenia a prevádzkovateľ potom musí biomasu zvážať z rôznych území či cielene pestovať. Odborníci preto poukazujú na to, aby investori pri projektoch bioplynových staníc mali zaistený dostatok dostupnej biomasy.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.