Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
cng
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/rockershirt (licencia Creative Commons)
18. októbra 2010 Plyn a ropa od Energia.skSITA

V Česku stúpa záujem o CNG

Vozidlá na CNG sú v Česku čoraz populárnejšie. Úmerne tomu rastie aj spotreba stlačeného zemného plynu a počet verejných čerpacích staníc na CNG. V nasledujúcom roku ich má byť 43 v rámci celej republiky.

Koncom septembra medziročne narástol počet CNG vozidiel v Českej republike o takmer 50 %. „V súčasnosti u nás jazdí 2.275 CNG vozidiel, z čoho je 295 CNG autobusov,“ uviedla manažérka Českej plynárenskej únie (ČPÚ) Markéta Schauhuberová. Ide tiež o dôsledok veľkej ponuky CNG automobilov na českom trhu. Už dnes sa dá kúpiť najmenej 30 druhov sériovo vyrábaných CNG áut.

Predaj stlačeného zemného plynu v Česku by podľa odhadov ČPU mal tento rok predstavovať viac než 10 mil. kubických metrov. V minulom roku sa predalo 8 mil. kubických metrov CNG. Na základe dlhodobých prognóz únie by mohla domáca spotreba v roku 2020 dosiahnuť až 800 mil. kubických metrov.

V porovnaní s inými európskymi krajinami Česko vo využívaní CNG zaostáva. Dnes je v krajine 35 čerpacích staníc na CNG. Pre porovnanie, Nemecko ponúka pre svojich vodičov 835 staníc na stlačený zemný plyn, v Rakúsku je ich 200. V Taliansku sa nachádza v súčasnosti 700 takýchto čerpacích staníc.

Na celom svete je dnes vybudovaných celkom 18.000 staníc CNG pre viac než 12 mil. CNG vozidiel.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.