Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
ciernobiela atomka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/Malte Schmidt (licencia Creative Commons)
18. novembra 2010 Jadrová energia od Energia.skSITA

V Česku sa rokuje o novele atómového zákona

Českí poslanci rokujú o novele atómového zákona. Môže priniesť zmenu v systéme financovania Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť (SÚJB). Najväčšiu ťarchu finančných poplatkov by niesol ČEZ a ďalší prevádzkovatelia jadrových zariadení. Návrh novely je v pripomienkovom konaní, vláda bude o ňom hlasovať v nasledujúcich mesiacoch.

Súčasťou návrhu zákona je cenník spoplatnených služieb. Napríklad tri povolenia, ktoré sú potrebné k výstavbe nového bloku jadrovej elektrárne, by vyšli celkom na 270 miliónov českých korún. V tom prípade by ČEZ alebo iný vlastník zaplatil SÚJB 30 miliónov českých korún ročne.

Popri ČEZ budú musieť nové poplatky hradiť aj prevádzkovatelia výskumných reaktorov. Poplatky za trojicu povolení pre nový výskumný reaktor by tak vyšli na 22,5 miliónov českých korún, ročný poplatok počas prevádzky sa navrhol na 1,5 miliónov korún ročne. Spoplatniť by sa tak malo aj otváranie a prevádzka nových uránových baní a prevádzkovanie skladov, či trvalých úložísk vyhoretého jadrového paliva.

Novela atómového zákona prevádza do českej legislatívy zmeny, ktoré v roku 2009 schválili členovia európskeho združenia Euratom. Do platnosti má vstúpiť v polovici budúceho roka. Zmena vo financovaní úradu však bude platiť až od začiatku roku 2012.

Štátny úrad pre jadrovú bezpečnosť (SÚJB) vykonáva v Českej republike štátnu správu a dozor v oblasti využívania jadrovej energie. Vydáva tiež povolenia pre činnosť jadrových elektrární.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.