Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Tankovanie paliva-Flickr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Nico Kaiser (licencia Creative Commons)
6. novembra 2012 Plyn a ropa od Energia.skTASR

V Česku sa pripravujú tvrdé opatrenia na zamedzenie falšovania palív

Veľkoobchodníci budú musieť doložiť, že nemajú dlhy a ani záznam v registri trestov. Jan Duspěva, obchodný riaditeľ firmy ČEPRO, ktorá je štátnym distribútorom palív, uviedol, že pre zodpovedných obchodníkov by kaucia nemala predstavovať problém, ale pre podvodníkov áno.

Obaja ministri zdôrazňujú, že cieľom nových opatrení je vytlačiť nezodpovedných podnikateľov z trhu. V Česku obchoduje s pohonnými látkami vo veľkom asi 1.500 osôb, čo je podstatne viac, než v iných krajinách. Minister Kuba odhaduje, že asi 500 z nich sa podieľa na podvodoch.

Sprísnenie podmienok pri obchodovaní s pohonnými látkami sa uskutoční na tri etapy. Prvou bude udeľovanie licencií. Opatrenie by mohlo začať platiť už od roku 2013. Ak by potom niektorý držiteľ licencie podmienky pre podnikanie porušil, príde o ňu. A kaucia automaticky prepadne štátu.

V druhej etape sa uskutoční evidencia predajcov, skladov, distribútorov a čerpacích staníc. Zmeny sa zavŕšia novelou živnostenského zákona. Potom bude môcť obchodovať s pohonnými látkami len živnostník s koncesiou, ktorý bude mať potrebné vzdelanie, prax a ktorý bude spoľahlivým podnikateľom. Druhá a tretia etapa by sa mala realizovať koncom budúceho roka alebo na začiatku roku 2014. Zmeny sa podľa ministra Kubu musia schváliť štandardným legislatívnym spôsobom a treba, aby sa o nich uskutočnili odborné diskusie.

Duspěva návrh zmien privítal. Povedal, „Som rád, že sa dočkáme jasného a spravodlivého prostredia pre všetkých“.

Zdroj: TASR

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.