Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
uhlie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/[sic] (licencia Creative Commons)
28. januára 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

V Česku postupne klesá podiel tuhých palív

Podiel tuhých palív v Českej republike postupne klesá. Z 54 % v roku 2000 klesol ich podiel za deväť rokov na úroveň 46 %. Pokles zaznamenali aj plynné palivá (3 %) a naopak, podiel kvapalných palív vzrástol o štyri percentá. Informácie zverejnil Český štatistický úrad (ČSÚ).

Ťažba hnedého uhlia podľa ČSÚ od roku 2009 postupne klesá. Hlavným dôvodom je podľa štatistického úradu ekonomická kríza a územné limity ťažby. Spotreba hnedého uhlia medzi rokmi 2000 a 2009 klesla, a to o zhruba 10 %. Na ústupe je aj ťažba čierneho uhlia a naopak, jeho dovoz sa od roku 200 zvýšil takmer dvojnásobne.

Česko podľa údajov ČSÚ patrí medzi krajiny s vysokou energetickou nezávislosťou, no v palivovej štruktúre je energetická nezávislosť krajiny nejednotná. Zatiaľ čo v oblasti tuhých palív je nezávislosť viac než 100 %, pre kvapalné a plynné palivá sa pohybuje v rozmedzí 2 až 3 %.

Napríklad objem dovezenej ropy dosiahol od roku 2000 maximum v roku 2008, kedy predstavoval 8 mld. ton. V roku 2009 však dovoz klesol medziročne o 11,4 %. Objem dovezeného zemného plynu sa v období 2000 až 2009 relatívne rovnaký, pričom spotreba postupne klesala. Naopak, výroba elektrickej energie sa v Česku za deväť rokov zvýšila o 12 % na 82.250 GWh.

Podľa ČSÚ stojí pred českou energetikou celý rad otázok. Patrí medzi ne napríklad budúca ťažba hnedého uhlia, výstavba nových jadrových zdrojov, či fungovanie obnoviteľných zdrojov.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.