Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
plynovy horak 2
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/dobrych (licencia Creative Commons)
25. januára 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

V Česku narastá spotreba zemného plynu

V Českej republike sa v roku 2010 spotrebovalo 8,979 mld. m3 zemného plynu. Medziročne ide o nárast 10 %, informovala o tom Česká plynárenská únia (ČPU). Dôvodom je najmä priemyselná výroba, ale tiež nižšie teploty v priebehu minulého roku.

„Český priemysel rástol v roku 2010 viac než dvakrát rýchlejšie ako celá Európa. Priemyselná výroba v ČR v auguste alebo v novembri vzrástla medziročne o 13 %. Za december 2010 stúpla medziročne spotreba dokonca o 20 %,“ uviedol Oldřich Petržilka, prezident ČPU.

V roku 2009 celková spotreba plynu v ČR v porovnaní s rokom 2008 klesla o 6 % na 8,161 mld. m3. Výrazne sa na tom podpísala hospodárska recesia, ktorá utlmila priemyselnú výrobu.

V priebehu nasledujúcich rokov bude podľa Petržilka domáca spotreba plynu narastať. „V ČR sa otvoria nové paroplynové elektrárne, nové plynovody a pracuje sa aj na rozšírení podzemných zásobníkov plynu,“ dodal Petržilka. ČPU predpokladá, že do roku 2015 začnú prevádzku dve alebo tri veľké paroplynové elektrárne a približne rovnaký počet menších zdrojov s výkonmi v rozmedzí 100 až 200 MW.

Podľa českého ministerstva priemyslu a obchodu by mohol podiel spotreby plynu v Česku v rokoch 2009 až 2020 stúpnuť o 50 % na viac ako 12 mld. m3.

„Vysoké ceny elektriny, rastúci dopyt po nej a rýchlosť výstavby robia z paroplynovývh elektrární preferovaný zdroj. Rastúci trend spotreby plynu pre výrobu elektriny je nepochybný. V krajinách EÚ 27 tvorí dnes podiel plynu na výrobe elektriny plných 21 %, zatiaľ čo v Česku iba 4,7 %,“ dodal Petržilka.

Zvyšuje sa tiež spotreba stlačeného zemného plynu pre dopravu (CNG). „Predaj CNG za rok 2009 tvoril v Česku 8,1 mil. m3 plynu. V provnaní s rokom 2008 sa jednalo o medziročný nárast CNG o 20 %. Za rok 20010 očakávame nárast o zhruba 17 %, presné čísla budú známe ku koncu januára,“ uvsiedla Markéta Schauhuberová, manažérka ČPU.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.