Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
lany solarnych panelov
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ steel & silicon (licencia Creative Commons)
7. októbra 2010 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

V Česku možno vznikne fond na likvidáciu solárnych panelov

Podľa šéfa českého Energetického regulačného úradu (ERÚ) Josefa Fiřta môže v Česku vzniknúť fond pre likvidáciu vyradených solárnych panelov. Prispievať doňho budú prevádzkovatelia slnečných elektrární. Zámer zriadiť fond pochádza z nového návrhu zákona, ktorý by mohol začať platiť od marca 2011. V súčasnosti o ňom rokuje legislatívna rada vlády ČR.

Zákon by priamo súvisel s Národným akčným plánom o OZE, v ktorom si každý členský štát stanovuje limit pre rozvoj obnoviteľných zdrojov. „Podľa zákona nebude podporovaný žiadny fotovoltaický zdroj, ktorého elektrina bude drahšia než 6 tis. českých korún za megawatt hodinu,“ dodal Fiřt. Týkalo by sa to však iba zdrojov pripojených po začiatku platnosti nového zákona.

Ako bude fond vyzerať zatiaľ nie je známe. „Presná podoba tohto fondu je ešte predmetom diskusie, ale bude to obdoba jadrového účtu,“ doplnil zástupca ministra priemyslu a obchodu ČR Tomáš Hüner. Tzv. jadrový účet sa zaoberá nakladaním s rádioaktívnymi odpadmi. Pôvodcovia týchto odpadov do neho odvádzajú peniaze, ktoré z účtu následne putujú do štátnej agentúry Správa úložišť radioaktivních odpadu (SÚRAO).

Pribudnúť má aj poplatok za odchýlku pre slnečné elektrárne

Návrh zákona obsahuje aj ďalšie zásadné opatrenia. Za odchýlky v distribučnej sústave sa bude platiť. Podľa návrhu budú solárne elektrárne spoplatňované v čase, keď nedodávajú elektrickú energiu do siete. Zmeny by mali nastať aj v spôsobe obchodovania s elektrinou z OZE. Vykupovať by ju už nemali distribučné spoločnosti, ale niekoľko obchodníkov, ktorých vyberie štát.

V dôsledku dotačnej politiky OZE hrozí Česku zdražovanie ceny elektriny. V roku 2011 má ísť pre domácnosti o nárast v priemere o 12 % a pre priemyselné podniky až o 17 %. Vláda reagovala zrušením podpory solárnych elektrární na voľnej ploche, či ukončením daňových prázdnin pre investorov. Podľa Fiřta však štát začal s reguláciou príliš neskoro. Množstvo opatrení totiž začne platiť až od roku 2011. Ceny elektriny tak ovplyvnia rozvoj solárnych zdrojov do konca prebiehajúceho roku.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.