Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
bioplynova stanica
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
bioplynova stanica Foto: Západoslovenská energetika
4. októbra 2011 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

V Červeníku vyrastie bioplynová stanica

V okrese Hlohovec vyrastie bioplynová stanica. Do výstavby chce súkromná spoločnosť investovať 3,5 mil. eur. „Dôvodom potreby prevádzkovania zariadenia bioplynovej stanice je skutočnosť, že v okrese Hlohovec sa v súčasnosti nenachádza žiadne zariadenie na spracovanie tekutých poľnohospodárskych odpadov a biologického odpadu. Ide o možnosť poskytnúť obciam a podnikateľským subjektom pôsobiacim v danom regióne prijateľným a ekologickým spôsobom zhodnocovať biologicky rozložiteľný odpad,“ zdôvodnila svoje plány spoločnosť vo svojom investičnom zámere, ktorý už predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA).

Výstupom technológie bude elektrická energia, teplo, ktoré sa bude spotrebovávať na vykurovanie plánovaných skleníkov a humusový materiál zbavený nečistôt, semien burín a ťažkých kovov vhodný na priame zapracovanie do pôdy ako organické hnojivo.

Ročne by mala bioplynová stanica vyrobiť takmer 8.000 MWh elektrickej energie a viac ako 8.000 MWh tepelnej energie. Navrhovaná bioplynová stanica bude spracovávať poľnohospodárske a aj vytriedené biologicky rozložiteľné odpady ako aj využiteľné zložky komunálneho odpadu. S prevádzkou novej bioplynky by sa malo začať v septembri 2012. 

Predpokladá sa vytvorenie jedného stáleho pracovného miesta pre bioplynovú stanicu a vytvorenie 4 pracovných miest na čiastočný úväzok do triediarne a prípravy surovín pre bioplynovú stanicu.

SITA, TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.