Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
vlajka eu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Vlajka Európskej únie. Zdroj: Flickr.com/rockcohen
15. júla 2015 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

V Bruseli predstavili prvé kroky smerom k energetickej únii

„Dnes, teda päť mesiacov po prijatí stratégie energetickej únie, predkladáme tento letný balík, ktorý svedčí o našom odhodlaní znížiť emisie uhlíka v našom hospodárstve a zveriť spotrebiteľom hlavnú úlohu v rámci transformácie európskej energetiky,“ uviedol podpredseda EK pre energetickú úniu Maroš Šefčovič.

Z rozsiahleho balíka predložených návrhov prinášame prehľad niektorých námetov a opatrení. Bližšie sa im budeme venovať v ďalších článkoch.

Nová koncepcia trhu s energiou

Na základe špecifického oznámenia sa spustili verejné konzultácie k novému dizajnu trhu s energioubezpečnosti dodávok elektriny. Obe budú trvať do 8. októbra.

Podľa EK má nová koncepcia zabezpečiť maximálne prínosy z cezhraničnej hospodárske súťaže a umožniť decentralizovanú výroba elektriny, a to aj na účely vlastnej spotreby, a mal by sa podporiť vznik inovačných spoločností poskytujúcich energetické služby.

Nové technológie, ako napríklad inteligentné siete, inteligentné meracie systémy, inteligentné bývanie, vlastná výroba energie a skladovacie zariadenia, posilňujú postavenie občanov, ktorí vďaka nim môžu prevziať zodpovednosť za transformáciu energetického systému, znížiť svoje účty za energiu a aktívne sa zúčastňovať na trhu.

V rámci navrhovaných nástrojov pre zvýšenie flexibility trhov sa okrem iného hovorí o zabezpečení pružného obchodovania, odstránení regulovaných cien na jednej strane a neefektívnych systémov podpory na strane druhej a tiež o koordinovanejšom prístupe, pokiaľ ide o systémy podpory pre energiu z obnoviteľných zdrojov v členských štátoch.

Niektorí analytici však už teraz pochybujú o tom, že dnes spustené konzultácie sa pretavia do legislatívnej podoby ešte počas mandátu súčasnej Komisie a Bruselu vyčítajú vágny prístup k jednej zo svojich základných priorít. Po uskutočnení a vyhodnotení konzultácie chce Komisia pripraviť konkrétne legislatívne návrhy v druhom polroku 2016. Tie budú musieť následne schváliť členské štáty i Európsky parlament.

Posilnenie postavenia spotrebiteľov

Oznámenie EK o novom prístupe s dôrazom na spotrebiteľov energie je založený na troch pilieroch:

  • spotrebiteľom je potrebné pomôcť šetriť peniaze a energiu tým, že sa im budú poskytovať lepšie informácie
  • spotrebiteľom je potrebné zabezpečiť väčšie možnosti pri rozhodovaní o ich účasti na trhoch s energiou
  • spotrebiteľom sa musí zabezpečiť najvyššia úroveň ochrany.

Spotrebitelia energie musia byť podľa EK rovnako dobre informovaní a uvedomelí ako kupujúci a predávajúci na veľkoobchodných trhoch vďaka jasnejším pravidlám fakturácie a formulácie reklamných ponúk, vďaka dôveryhodným nástrojom na porovnávanie cien a  uplatneniu ich veľkej vyjednávacej sily prostredníctvom kolektívnych režimov, napríklad vo forme hromadných zmien dodávateľa či vytvárania energetických družstiev.

Európska komisia zopakovala, že regulácia maloobchodných cien môže predstavovať obzvlášť silnú bariéru efektívnej hospodárskej súťaži. Členské štáty často odôvodňujú cenovú reguláciu nerozvinutým maloobchodným trhom alebo sociálnou ochranou. „Cieľom sociálnej politiky ako ochrany zraniteľných spotrebiteľov všeobecne regulovanými tarifami chýba transparentnosť a môžu v skutočnosti zvýšiť náklady na energie pre zraniteľných aj nezraniteľných odberateľov. Preto by sa mali preskúmať iné udržateľnejšie a presnejšie opatrenia na pomoc členským štátom pri deregulácii cien pre koncových odberateľov,“ píše sa v oznámení Komisie, pričom ako príklad úspešného odstránenia regulovaných cien sa uvádza Írsko.

Nové energetické štítky

Na základe už uskutočnených konzultácií EK navrhla návrat k stupnici označovania energetickej účinnosti výrobkov od A po G vrátane prepracovania súčasných stupníc a tiež online databázu nových energetických účinných výrobkov, aby povinné informácie boli dostupné orgánom členských štátov v záujme uľahčenia kontrol dodržiavania predpisov. Výrobky, ktoré sú už na trhu, sa budú predávať bez zmeny.

Komisia vyčíslila aj prínosy pre spotrebiteľov, výrobcov i predajcov. Revidovaný energetický štítok údajne umožní spotrebiteľom ušetriť ďalších 15 EUR ročne, a to vďaka jasnejším informáciám o energetickej účinnosti aj ďalších parametrov výrobkov a možnosti ich porovnať. Výrobcom a predajcom zase sľubuje celkový nárast príjmov o viac než 10 miliárd eur ročne, vrátane nižšej administratívnej záťaže.

Očakáva sa, že diskusie medzi Európskym parlamentom a členskými štátmi o novom nariadení budú trvať rok. V prípade schválenia chce Komisia zmeny pri väčšine skupín dotknutých výrobkov zrealizovať v lehote piatich rokov. Celé oznámenie EK novému systému označovania výrobkov nájdete tu.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.