Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Tihange Belgicko  - Electrabel
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Atómka Tihange v Belgicku - Foto: Electrabel
17. decembra 2015 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

V Belgicku reštartovali problémový reaktor

Belgickú atómku Tihange sprevádzkovali v októbri 1975. Foto: Electrabel

Elektráreň Tihange sa nachádza na juhozápade od belgického mesta Liège. Pozostáva z troch blokov s inštalovaným výkonom takmer 3000 MW. Od marca 2014 bol reaktor číslo 2 odpojený od siete kvôli nedostatkom na tlakovej nádobe reaktora. Jadrový dozor povolil jeho opätovné spustenie v novembri.

Electrabel, prevádzkovateľ atómovej elektrárne Tihange a dcérska spoločnosť GDF Suez, ubezpečila, že druhý blok sa v pondelok večer pripojil do siete v stave „absolútnej bezpečnosti“.

Nemecká kritika sa stupňuje

Reštart reaktora po 2 rokoch rozčertil vládu Severného Porýnia-Vestfálska, najľudnatejšej spolkovej krajiny v Nemecku, ktorá s Belgickom priamo susedí. Minister hospodárstva Garrelt Duin označil tento krok za „nezodpovedný „.

Ešte tvrdšie slová zvoli spolkový minister životného prostredia. „Belgická vláda hrá ruskú ruletu. Reaktor elektrárne Tihange je v troskách,“ skonštatoval Johannes Remmel, informoval portál sudinfo.be.

Tihange-2 má za sebou viacero problémov v prevádzkovej histórii. V roku 2012 boli pomocou ultrazvuku objavené mikropraskliny na tlakovej nádobe reaktora. Rovnaký problém sa zároveň vyskytol na treťom bloku atómovej elektrárne Doel, ktorá leží severne od Antverp. Federálna agentúra pre jadrovú kontrolu (FANC) nariadila obom reaktorom prerušenie prevádzky.

Testy ukázali, že išlo o tzv. vodíkové praskliny, ktoré vznikli vo výrobnom procese nádoby reaktora. Regulátor v máji 2013 povolil prevádzkovateľovi, aby obidva reaktory obnovili výrobu s tým, že sa bude pozorovať  správanie prasklín v praxi  a ich vplyv na mechanické vlastnosti nádoby reaktora.

V marci 2014 sa mala uskutočniť plánovaná odstávka, ktorá mala pôvodne trvať 6 týždňov, nakoniec sa predĺžila na 22 mesiacov. V prípade Tihange-2 sa výpadok ukončil v pondelok (14. 12.), blok Doel 3 čaká reštart koncom decembra.

Podľa operátora Electrabel sa po ukončení ďalšieho palivového cyklu počíta s ďalšou previerkou nádob reaktora u oboch blokov pomocou špeciálnej ultrazvukovej metódy.

(Postupný) odklon od jadra

Prevádzková životnosť druhého bloku Tihange je štyri desaťročia a skončiť sa má v roku 2022. Pokiaľ ide o Doel 3, tomu vyprší licencia o rok neskôr.

Po havárii vo Fukušime sa belgická vláda rozhodla pre odklon od jadrovej energetiky. Ukončenie prevádzky atómiek sa ale udeje postupne do roku 2025 kvôli nedostatku iných alternatív. 

V roku 2014 sa z jadra v Belgicku vyrobilo takmer 40,6 miliónov MWh elektriny, čo predstavovalo podiel na domácej produkcii približne vo výške 57,15 %. Inštalovaný výkon siedmich belgických reaktorov je 5926 MW.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.