Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
žiarivka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Žiarivka. Foto: Flickr.com/ Cea(licencia Creative Commons)
9. septembra 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Úsporné svietenie

Rýchly prehľad

Cieľová skupina Všetky domácnosti, ktoré ešte používajú klasické žiarovky
Vstupná investícia V závislosti od jednotlivých typov svetelných zdrojov.
Doba návratnosti Závisí od príkonu úsporného zdroja svetla, doby svietenia, ceny žiarovky a alternatívneho zdroja svetla, doby životnosti a tarify. Návratnosť môže prísť už po niekoľkých mesiacoch.
Miera úspory Pri niektorých typoch svetelných zdrojov až 80% spotreby energie

Život žiarovky začal pred 130 rokmi, no skončí sa už na budúci rok. Po prvýkrát žiarovka zažiarila 31. decembra 1879, kedy ju verejnosti predstavil americký vynálezca Thomas Alva Edison. Vývojom vlastných žiaroviek sa v tom období zaoberalo viacero vynálezcov, medzi nimi i napr. Nikola Tesla. Odvtedy sa stali elektrické svetelné zdroje samozrejmosťou. V súčasnosti sa dnešné žiarovky veľmi neodlišujú, no ich neefektívnosť zapríčinila, že v najbližších rokoch dôjde k ich takmer úplnému zániku. Od roku 2012 ich majú začať nahrádzať efektívnejšie svetelné zdroje.

V roku 2009 sa v krajinách EÚ ukončila výroba klasických 100-wattových žiaroviek. Museli byť nahradené energeticky úspornejšími modelmi. Taktiež sa minulý rok prestali produkovať 75-wattové verzie. Do roku 2012 by mali postupne zmiznúť aj klasické žiarovky s nižšou intenzitou. Európska únia prijala toto rozhodnutie s cieľom do roku 2020 znížiť spotrebu energie na osvetlenie o 20 %. Aj keď sa výroba neefektívnych žiaroviek zastavila, v obchodoch sú ešte stále dostupné, až kým sa nevypredajú všetky skladové zásoby.

Proces vyraďovania neefektívnych žiaroviek

1. september 2009 Zákaz žiaroviek energetickej triedy F a G. Žiarovky s príkonom 100 W a viac musia byť energetickej triedy C, všetky ostatné minimálne v energetickej triede E
1. september 2010 Žiarovky s príkonom 75 W a viac musia byť energetickej triedy C
1. september 2011 Žiarovky s príkonom 60 W a vyšším musia byť energetickej triedy C
1. september 2012 Všetky číre žiarovky musia byť energetickej triedy C
1. september 2013 Zvýšené požiadavky na príkon a kvalitu
1. september 2016 Zákaz všetkých žiaroviek energetickej triedy C, okrem čírych halogénových žiaroviek s päticou R7s a G9. Všetky ostatné číre žiarovky musia byť energetickej triedy B, ktoré budú mať max. 60 % spotrebu. Výnimkou môžu byť niektoré halogénové žiarovky.

Európska únia zároveň v nariadení stanovila prísnejšie kritériá pre výrobcov, ktorí musia na obaloch uvádzať viac informácií (životnosť žiarovky, čas potrebný na rozsvietenie, obsah olova a svietivosť).

Aj svetelné zdroje majú vlastný energetický štítok

Nielen elektrospotrebiče sú označené energetickým štítkom. Pri žiarovkách si určite všimnite nasledujúce informácie:

Zdroj: Landlite.eu

1. Trieda energetickej hospodárnosti: pri svetelných zdrojoch existuje 7 tried energetickej hospodárnosti A, B, C, D, E, F, G. Hospodárnosť konkrétneho typu je označená šípkou.

Energetická trieda Typ svetelného zdroja
A LED žiarovky, efektívne kompaktné žiarivky
B Neefektívne kompaktné žiarivky, efektívne halogénové žiarovky
C Priemerné halogénové žiarovky
D Neefektívne halogénové žiarovky
E-G Klasické žiarovky

Moderné LED žiarovky sa nachádzajú v triede A, ich spotreba dosahuje úroveň okolo 20% klasickej žiarovky a rovnaký svetelným výkonom. Podľa deklarovaných údajov výrobcov spĺňajú požiadavky triedy A v súčasnosti už aj niektoré CFL žiarivky.

2. Svetelný tok svietidla: Svietivosť sa uvádza v lumenoch.

Trochu teórie z fyziky

Lumen (značka: lm) je hlavná jednotka svetelného toku, ktorý je jednou z vedľajších fyzikálnych jednotiek. 1 lúmen je svetelný tok vyžarovaný do priestorového uhlu 1 steradiánu bodovým zdrojom, ktorého svietivosť je vo všetkých smeroch 1 kandela.

Svetelný tok je fotometrická fyzikálna veličina, ktorá označuje svetelnú energiu, ktorú zdroj vyžiari za časovú jednotku, v tomto prípade za 1 sekundu. Je to však energia posudzovaná z hľadiska citlivosti oka na rôzne vlnové dĺžky svetla.

Kandela (symbol: cd, latinsky candela) je jedna zo siedmich základných jednotiek SI. Je to intenzita svetla (svietivosť) v danom smere zo zdroja, ktorý vyžaruje monochromatické žiarenie s frekvenciou 540×1012 Hz a má žiarivosť v tomto smere 1/683 W na jeden steradián. Vybraná frekvencia je z viditeľného spektra, blízka svetlu zelenej farby. Ľudské oko je na túto frekvenciu najcitlivejšie.

Ak potrebujete vymeniť 100-wattovú žiarovku, hľadajte svetelný zdroj s výkonom 1300 až 1400 lúmenov. 75-wattovú žiarovku nahraďte svetelným zdrojom s 920 až 970 lúmenov. Svetelný zdroj so 700 až 750 lúmenmi nahradí 60-wattovú žiarovku, 410 – 430 lúmenov stačí pre 40-wattovú a 25-wattovú vymeňte za svetelný zdroj s výkonom 220 až 230 lúmenov.

3. Príkon svietidla: označuje sa W.

4. Priemerná vypočítaná životnosť svietidla v hodinách. Spravidla sa udáva životnosť dokiaľ svetelný tok klesne na 70% z pôvodnej hodnoty.

Čím nahradiť klasické žiarovky?

Klasické žiarovky sú najmenej hospodárne, pretože na svetlo premieňajú maximálne 10 % prijatej energie. Zo zvyšku produkujú teplo. Majú malú svetelnú účinnosť a sú citlivé na kolísanie napätia. Ich životnosť je približne 1.000 hodín. Nové svetelné zdroje sú na jednej strane ohľaduplnejšie k životnému prostrediu a na druhej strane ponúkajú širokú variabilitu.

  • Halogénové žiarovky – sú účinnejšie ako klasické žiarovky (h = 12 až 15 lm/W) a majú 3-krát dlhšiu životnosť. Využívajú sa pri malom napätí (6, 12, 24 V). Prevádzka si vyžaduje elektronický predradný transformátor.
  • Žiarivky – sú nízkotlakové ortuťové výbojky s 5 až 10 väčšou činnosťou ako žiarovky (h = 80 – 100 lm/W). Životnosť je do 10.000 hodín svietenia. Kompaktné žiarivky (CFL) – môžu priamo nahradiť žiarovky v existujúcich svietidlách. Ak sú vybavené elektronickým predradníkom, vyhnete sa ich blikaniu. Vydržia 6.000 až 20.000 hodín, samozrejme v závislosti od využívania.
  • LED diódové svetelné zdroje – sú polovodičmi, ktoré používajú LED diódy ako zdroj svetla. Ich životnosť je 50.000 až 100.000 hodín svietenia.

Každý svetelný zdroj má iné parametre a výhody, a preto je vhodný na iné využitie.

Typ svetelného zdroja Životnosť Výhody Nevýhody
Klasická žiarovka max. 2.000 hodín neškodí zdraviu
  • energeticky neefektívna
  • krátka životnosť
  • väčšia produkcia tepla než svetla
Halogénová žiarovka max. 3.000 hodín
  • najväčšia podobnosť s klasickými žiarovkami
  • spotreba o 30% nižšia
  • kvalita svetla
  • dvojnásobná životnosť
  • možnosť stmievania
  • stála intenzita svetla
  • okamžité rozsvietenie
  • neobsahuje ortuť
  • kratšia životnosť
  • menšia úspora energie
Kompaktná úsporná žiarivka Pri priemernej ročnej dĺžke svietenia je životnosť 20 rokov
  • úspora energie až 80%
  • úspora nákladov počas životnosti vyše 60 EUR
  • dlhšia životnosť
  • široká ponuka atraktívnych tvarov a prevedení
  • využitie aj na dekoratívne účely
  • pri niektorých typoch trvá ešte určitý čas, kým začnú pracovať na plný výkon (zapnú sa do 2 sekúnd a do 1 minúty dosiahnu 60% výkonu), nové technológie tento problém vedia odstrániť
  • obsahujú zdraviu nebezpečnú ortuť
LED dióda Pri priemernej ročnej dĺžke svietenia 1 000 hodín môže dosahovať 20 až 50 rokov
  • ušetria až 80% elektrickej energie
  • dlhá životnosť
  • odolnosť voči častému zapínaniu a vypínaniu
  • dosahujú okamžitý 100 % svetelný tok
  • nevyžarujú žiadne UV ani infračervené svetlo
  • neobsahujú ortuť
  • široká škála farieb (od teplej bielej, studenej bielej a farby napodobňujúcej denné svetlo vyžarujú LED diódy aj modré, zelené, červené a žlté svetlo
  • vhodné na hlavné osvetlenie aj na doplnkové a dekoračné účely
relatívne vyššia cena

Halogénové svietidlá pre dekoratívne osvetlenie výrazne zvyšujú spotrebu elektriny a majú relatívne krátku životnosť, využívajte radšej iné typy svetelných zdrojov. Kompaktné žiarivky vypínajte len vtedy, ak odchádzate z miestnosti na viac ako 15 minút, vydržia vám dlhšie.

Ak v niektorej z miestností dochádza k častému spínaniu sú vhodné najmä LED svetelné zdroje a halogénové žiarovky. LED svetelné zdroje patria do miestností, v ktorých sa často svieti. Halogénky sa zas hodia do priestorov, kde je čas svietenia cez deň zanedbateľný a kde zároveň dochádza k častému spínaniu svetla (tomuto typu to neprekáža, čo je jeho veľkou výhodou). Hodí sa napríklad na toaletu, do komory alebo na chodbu. V súčasnosti sú na časté zapínanie a vypínanie prispôsobené aj kvalitné úsporné kompaktné žiarovky, ktoré sú navrhované na viac ako 500. 000 On/Off cyklov.

Usporiť môžete viac ako 25 eur

Rôzne úsporné svetelné zdroje majú rozličnú spotrebu energie. Podľa Ivana Gazdíka, svetelného technika spoločnosti OSRAM, a.s., treba pri výbere zvážiť, do akej miery sa dané svetlo využíva a ako často sa zapína. Najefektívnejšie sú LED diódy, ktoré ušetria až 80 % elektrickej energie oproti klasickým žiarivkám, najčastejšie využívané alternatívy klasickej žiarovky sú kompaktné úsporné žiarivky, ktorých úspora je na rovnakej úrovni. Halogénové žiarovky sa najviac podobajú na klasické žiarovky avšak oproti nim ušetria iba 30% elektrickej energie.

Napríklad výmenou starej žiarovky s príkonom 60 W za úspornú žiarivku s príkonom 15 W pri 3 hodinovom svietení za deň dokážete ušetriť ročne až 7,87 EUR. Celková úspora za dobu životnosti úspornej žiarivky je potom 37,21 EUR a investícia sa vráti už po 10. mesiaci.

Pokiaľ by vás zaujímalo, koľko eur ušetríte, môžete si celkové úspory vypočítať pomocou našej kalkulačky, ktorá sa nachádza v pravej časti webovej stránky, pod sekciou Názory a komentáre. Kalkulačka vám porovná spotrebu žiarovky a žiarivky, stačí iba zadať základné údaje a zistíte i dobu návratnosti investície.

Čo si všímať pri kúpe?

Odpovedá Ivan Gazdík zo spoločnosti OSRAM, a. s.:

Pri výbere svetelného zdroja je potrebné zohľadniť viacero aspektov, ktoré podmieňujú jeho vhodnosť. Najdôležitejším faktorom je miestnosť, do ktorej chceme svetelný zdroj umiestniť a účel jeho využitia.

Prvým parametrom, ktorý je potrebné zvážiť pri kúpe svetelného zdroja je svetelný tok v lumenoch. Nové svetelné zdroje (kompaktné úsporné žiarivky, halogénové a LED žiarovky) generujú s rovnakým príkonom (W) rôzne svetlo. Z toho dôvodu označenie vo Wattoch už viac nie je vhodné na porovnávanie. Lumeny kvantifikujú množstvo svetla vyžiarené všetkými smermi. Na obale svetelného zdroja je vždy uvedená hodnota v lumenoch a súčasne akú klasickú žiarovku dokáže nahradiť.

Taktiež je potrebné zvážiť farbu svetla, frekvenciu spínania, možnosť stmievateľnosti, veľkosť pätice a mieru úspory energie.

Súčasná ponuka úsporných svetelných zdrojov ponúka rôzne farby svetla. Svetlo pripomínajúce denné svetlo (Daylight) s nádychom do modra prebúdza ľudskú aktivitu, koncentráciu a pozornosť a súčasne prebúdza v človeku dobrý pocit. Pri dennom svetle sa zaznamenal nárast výkonu, motivácie a efektivity práce. Preto je takéto svetlo vhodné umiestniť najmä do pracovní a kancelárii, kde sa vyžaduje vysoký výkon.

Jasné biele svetlo (Cool white) taktiež prebúdza k aktivite a je vhodné napríklad na osvetlenie kuchyne, aby vytvorilo vhodnú atmosféru.

Naopak teplé príjemné svetlo (Warm comfort light) v človeku vyvoláva pocit pokoja, relaxu a oddychu a je vhodné do oddychových zón domácnosti. Tento typ svetla najviac pripomína svetlo produkované klasickými žiarovkami.

Čo robiť, keď sa rozbije úsporná žiarivka?

Ako sme už spomínali, kompaktné úsporné žiarivky obsahujú určité množstvo ortuti a môžu spôsobiť kontamináciu vzduchu v miestnosti. V prípade, že ich akoukoľvek náhodou rozbijete, postup je nasledovný:

  • Otvorte všetky okná a vyvetrajte
  • Opustite miestnosť minimálne na 15 minút
  • V žiadnom prípade črepiny neupratujte ani metlou a ani vysávačom. Využite radšej lepiacu pásku – vyhnete sa tak ich kontaktu s pokožkou. Miesto, kde sa žiarivka rozbila, utrite mokrou handrou. Použitú handru spolu s črepinami s ostatným, čo zostalo zo žiarivky uzavrite do zaváraninovej fľaše a vyhoďte do koša a označením nebezpečný odpad.

Klasické žiarovky sa stávajú pomaly minulosťou, no kým zmiznú úplne z pultov obchodov, nejaký čas to potrvá. Ak sa však rozhodnete po zvážení všetkých pre i proti pre niektorý z alternatívnych svetelných zdrojov, môžete si byť istý, že určite vám dlhšie vydržia, no hlavne znížite vašu spotrebu elektrickej energie. Na záver by sme vám chceli dať ešte jednu radu: Svietidlá pravidelne zbavujte prachu, aj táto maličkosť dokáže znížiť vašu spotrebu energie!

(c) energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.