Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
umyvacka riadu 1
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Umývačka riadu. Foto: Ľuboš Illiť.
1. marca 2012 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Ušetrite s umývačkou riadu

Rýchly prehľad

Cieľová skupina Domácnosti, ktoré umývajú riad ručne a uvažujú o kúpe umývačky riadu, resp. tie, ktoré chcú viac ušetriť.
Vstupná investícia Cena závisí od modelu, výrobcu, funkcií a energetickej triedy (viac o energetickom štítku tu)
Úspora

Úspora viac ako 50 % vody v porovnaní s ručným umývaním a 35 až 60 % elektrickej energie.

Ročne ušetríte viac ako 80EUR.

Nové modely umývačiek riadu dokážu oproti model z 80. rokov ušetriť až 30 % energie, čo predstavuje viac ako 15 eur za rok. Samozrejme, úsporu dosiahnete len vtedy, keď budete dodržiavať zásady správneho používania. V takom prípade bude umývanie riadu pomocou umývačky riadu úspornejšie a efektívnejšie ako ručné umývanie.

Zaujímavosť

História vzniku umývačiek riadu siaha až do roku 1850. Joel Houghton si nechal patentovať umývačku poháňanú ručne, a to pomocou kľuky.

Prvá motorom poháňaná umývačka riadu vznikla v americkom štáte Illinois v roku 1886. Vynašla ju Josephine Cochranová. Vo vnútri sa nachádzalo horizontálne uložené koleso, na ktoré sa pomocou drôteného držiaka pripevňoval riad. Princíp spočíval v tom, že koleso rozstrekovalo vodu so saponátom a umývalo tak špinavý riad.

V roku 1924 William Howard Livens vynašiel umývačku riadu vhodnú na domáce použitie. Výzorom i konštrukciou sa viac podobala súčasným modelom. Mala predné dvere na vkladanie, drôtený stojan na držanie špinavého riadu a rotačný rozstrekovač.

Aj keď sa vám na prvý pohľad môže stať, že umývačka riadu je objemnejšia ako drez, jej spotreba vody je však v porovnaní s ručným umývaním menšia. Moderná umývačka riadu spotrebuje 15 až 20 litrov studenej vody. Existujú však špeciálne programy, pri ktorých je to menej ako 10 litrov na jedno umytie, zatiaľ čo pri ručnom umývaní a oplachovaní riadu v dreze miniete v priemere až 40 l vody. Samozrejme spotreba závisí od techniky umývania. Pri umývaní pod tečúcou vodou je to dokonca až 80 l teplej a 30 l studenej vody. Zatiaľ čo v dreze umývate riad hneď niekoľkokrát denne, pri umývačke stačí, ak ju naplníte doplna a zapnete raz denne (spravidla platí pri 4-člennej rodine).

Spotreba elektrickej energie elektromotorov umývačiek riadu je veľmi nízka. Tieto spotrebiče sú preto zaradené do kategórie energeticky nenáročných. Umývaním v umývačke v konečnom dôsledku spotrebujte takmer o 58 % menej vody a 60 % menej energie ako pri ručnom umývaní pri spotrebe 1,1-1,8 kWh denne. Ročná spotreba elektriny v štvorčlennej domácnosti je pri použití umývačky približne 500 kWh.

Zaujímavosť

V západnej Európe je umývačka riadu súčasťou približne 30 % domácností.

Umývačka ušetrí svojim užívateľom až 75 % času, čo je ročne 275 hodín, tzn. 2 týždne dovolenky navyše.

Foto: Uloženie riadu v umývačke. Zdroj: Ľuboš Illiť

Porovnanie: umývačka riadu vs. ručné umývanie – modelový príklad

  • spotreba vody pri umývaní riadu v dreze – cca 15 litrov
  • cena vodného a stočného spolu za m3 – 2,1363 eur
  • náklady za ohrev TÚV za m3 v priemere – 10 eur
  • priemerná cena energie – 0,143 eur/kWh

Pri umývaní riadu v drese miniete 0,182 eur, tzn. to teda 0,03 eur za vodu a približne 0,15 eur za ohrev. Za predpokladu, že použijete na umývanie riadu 10 litrov teplej a 5 litrov studenej vody, celkovo potom ide o sumu 0,12 eur.

Umývačka riadu využíva iba studenú vodu, takže  ušetríte náklady za ohrev vody. V našom prípade pri spotrebe 15 litrov vody ide teda o spotrebu iba za vodu, a to 0,03 eur. Na rozdiel od umývania riadu v ruke, umývačka riadu potrebuje prívod elektrickej energie – v priemere ide o 1,5 kWh. Pri cene 0,143 eur za kWh, je cena za elektrinu sa dostávame na 0,2145 eur. Celkovo ide o sumu  teda na 0,2445 eur za jedno umytie. Z tohto porovnania vychádza, že ručné jednorazové umývanie je lacnejšie, no treba si uvedomiť, že zatiaľ čo umývačku riadu môžete spustiť raz v priebehu 2, príp. 3 dní, ručne musíte umyť riad minimálne 3x denne. V takomto prípade už môžeme hovoriť o úspore pri používaní umývačky riadu.

Cena za jednorazové umytie Cena za umytie riadu za deň* Ročná spotreba Ročná úspora
Ručné umývanie 0,12 eur 0,48 eur 175,2 eur
Umývačka riadu 0,2445 eur 0,2445 eur 89 eur 86,2 eur

* pri umývaní riadu ručne 4x denne a ak umývačku riadu zapnete maximálne raz denne

Pri výpočtoch by ste mali vychádzať z vlastnej potreby umývania riadu. Určite sa viac oplatí pre niekoľko člennú rodinu ako pre jednotlivca, najmä vtedy, pokiaľ sa doma stravuje nepravidelne.

Zopár tipov na záver

  • nezapínajte poloprázdnu umývačku, vždy sa ju snažte čo najviac zaplniť
  • ak máte málo špinavého riadu, umyte ho ručne – nie však pod tečúcou vodou
  • odstráňte z tanierov veľké nečistoty a zvyšky jedla
  • špinavý riad neoplachujte
  • málo zašpinený riad umývajte pri nižšej teplote, napr. pri 50 ° C
  • v prípade dvojtarifnej sadzby za elektrinu, zapínajte umývačku v čase nižšej sadzby
  • umývačku neumiestňujte do tesnej blízkosti chladničky alebo mrazničky
  • zvážte veľkosť umývačky; pre domácnosť s 1 – 2 osobami je vhodná šírka 45 cm, pre 3 osoby 60 cm a pre viac osôb väčšia

Ak však umývačku riadu nemáte a ani neuvažujete o jej kúpe (čo si všímať pri kúpe umývačky riadu), tiež môžete umývať riad úsporne (viac o úsporách v kuchyni). Umývajte v napustenom drezu a potom riad len opláchnite. Spotreba vody vám oproti umývanie pod tečúcim prúdom klesne o pätinu. Okrem toho odporúčame úsporné drezové batérie, tzv. perlátory, s ktorými môžete regulovať prietok vody a tým pádom tiež ušetriť.

(c) energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.