Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Vrtná ropná plošina v prístave
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / mrpbps (licencia Creative Commons)
13. októbra 2010 Plyn a ropa od Energia.skSITA

USA zrušili zákaz podmorskej ťažby v Mexickom zálive

Hlbinný prieskum ropných ložísk v oblasti Mexického zálivu už nepodlieha moratóriu. Včera o tom rozhodla americká vláda, ktorá zároveň sprísnila kritéria na získavanie ťažobnej licencie. Pôvodne malo moratórium platiť do konca novembra.

Washington zrušením moratória vyhovel žiadostiam ropného priemyslu. Ťažobné firmy tlačili na čo najrýchlejšie ukončenie moratória. Ekonomika v celej oblasti je do značnej miery závislá od ťažby. Odhaduje sa, že v dôsledku moratória prišlo o prácu v celom regióne zhruba 8 až 12 tisíc pracovníkov.

K obnoveniu ťažby v Mexickom zálive však nepríde okamžite. Hoci zrušenie zákazu na hlbinný prieskum je už v platnosti, samotné prieskumné aktivity začnú až o niekoľko týždňov. Podľa predstaviteľa úradu na dohľad nad podmorským prieskumom Michaela Bromwicha musia firmy najprv získať všetky potrebné povolenia.

Počet ropných producentov v regióne sa pravdepodobne zníži. Nové bezpečnostné pravidlá môžu podľa odborníkov ohroziť najmä menšie ťažobné firmy. Tie si už nebudú môcť dovoliť znášať vyššie náklady spojené s plnením nových technických štandardov.

Moratórium na podmorskú ťažbu v hĺbke viac než 150 metrov uvalila americká vláda v reakcii na výbuch ropnej plošiny Deepwater Horizon. Počas ekologickej katastrofy uniklo do mora zhruba 800 mil. litrov ropy. Išlo o najväčšiu ropnú haváriu v dejinách USA.

TASR, ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.