Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
lng terminal
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ wirralwater (licencia Creative Commons)
9. novembra 2010 Plyn a ropa od Energia.skSITA

USA začali s exportom LNG plynu do Európy

Americký tanker Maersk Meridian s dodávkou skvapalneného plynu LNG by mal doraziť do Európy na budúci štvrtok (18.11). Od začiatku roka Američania skvapalnený plyn reexportujú na trhy Ázie alebo Južnej Ameriky.

Dôvodom vývozu dodávok je pád ceny zemného plynu v USA v tomto roku o takmer 30 %. Vyvolal ho vzostup domácej ťažby z nekonvenčných horninových ložísk. Americké dovozy LNG v dôsledku toho klesli na minimálne zjednané objemy.

Konkurencia pre Gazprom?

Ruský monopolný vývozca plynu Gazprom sa už kvôli rozmachu ťažby v USA musel vzdať vidiny dodávok LNG na americký trh. Teraz začínajú Američania ohrozovať jeho hlavný trh – Európu. Tanker Maersk Meridian, ktorý vyplával z Louisiany by mal k terminálu na britskom ostrove Isle of Grain doraziť 18. novembra.

Maersk Meridian môže transportovať 166.000 kubických metrov LNG. O tretinu väčšiu kapacitu má tanker Al Hamla, ktorý by mal k rovnakému terminálu vo Veľkej Británii doraziť skôr. Jeho konečný cieľ je zatiaľ neznámy.

Reexportné LNG terminály sú v USA zatiaľ len dva, obidva v štáte Louisiana. Nedávno o licenciu požiadal ďalší terminál z tejto oblasti.

V tomto roku sa z USA doteraz exportovalo zhruba 560 miliónov kubíkov plynu.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.