Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
ropny vrt
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flick.com/ The Library of Congress (licencia Creative Commons)
1. decembra 2010 Plyn a ropa od Energia.skSITA

USA v minulom roku rozšírili svoje zásoby uhľovodíkov

Bridlicový plyn mení pravidlá hry

V roku 2009 sa zvýšil objem známych a dokázaných zásob zemného plynu v USA o 11 percent. Americkí geológovia zdokumentovali nové ložiská v celkovom objeme 800 mld. kubických metrov. Ide o najväčší ročný nárast rezerv, ktoré sú pripravené na okamžitú ťažbu.

Nárast spôsobili predovšetkým nové technológie ťažby – možnosť horizontálne vŕtať a hydraulicky štiepiť horninu. Týmto sa stali ekonomicky využiteľnými najmä zásoby zemného plynu v bridliciach.

V súčasnosti majú USA k dispozícii pre ťažbu spoločne 8 tis. mld. kubických metrov zemného plynu. Je to objem, s ktorým by si pri súčasnej spotrebe a trende spotreby vystačili bez dovozu počas 12 rokov, informoval americký Úrad pre energetické informácie (EIA).

Zvýšili sa i zásoby ropy

Rezervy ropy sa zvýšili o 9 percent, celkovo tak majú USA k dispozícii 22,3 mld. barelov. Sú to preukázateľné zásoby, ktoré by v prípade zastavenia dovozu suroviny do krajiny vystačili na 3,3 roka. Pod preukázateľnými rezervami sa rozumejú iba tie ložiská, ktoré sú dostatočne preskúmané a de facto pripravené na okamžitú ťažbu pomocou súčasne dostupných technológií.

Najväčším vlastníkom dostupných rezerv ropy a zemného plynu zostáva britský koncern BP. Spoločnosť mala na konci minulého roka k dispozícii 3,07 mld. barelov ropy a 430 mld. kubických metrov plynu.

Trhová cena zemného plynu klesá, cena ropy rastie

Rezervy zemného plynu sa v minulom roku prudko zvýšili i napriek tomu, že veľkoobchodná cena komodity na tamojšom trhu klesla takmer o tretinu (32 percent). Pokles trhovej ceny plynu pokračuje i v tomto roku, zatiaľ sa zaznamenal pokles o ďalších 25 percent, čo je odpoveď na zvýšenie stavu na strane ponuky. Firmám sa však objavovanie nových ložísk stále oplatí, pretože kontinuálne klesajú i ceny vrtných technológií.

Na druhej strane, pokiaľ ide o ropu, tam je situácia opačná. V minulom roku narástla trhová cena „čierneho zlata“ o 37 percent, čo bolo motivátorom pre nachádzanie nových zásob pripravených pre ťažbu. Vyššia cena ropy spôsobila, že pre ťažbu sa stali ekonomicky výhodné viaceré známe ložiská, ktoré boli dovtedy pre ich finančnú náročnosť uzatvorené.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.