Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
plynovod PL LI
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Arthur Chapman (licencia Creative Commons)
13. júna 2012 Plyn a ropa od Energia.skSITA

USA: Ťažba zemného plynu v tomto roku vzrastie na nový rekord

Na nové maximá by mala ťažba vzrásť aj na nasledujúci rok, tempo rastu sa ale podľa EIA spomalí na 1,7 %. Priemerná cena plynu na americkom trhu sa v tomto roku kvôli previsu ponuky spôsobenej prudkým rastom ťažby z bridlíc prepadne na 2,55 dolára za milión britských tepelných jednotiek (Btu), čo bude asi 36 % pod minuloročným priemerom okolo 4 dolárov. Nasledujúci rok čaká EIA oživenie cien o 27 % na 3,23 miliónov Btu.

Produkcia plynu v USA rastie na maximá vďaka boomu ťažby bridlicového plynu. USA sa vďaka nej za posledné desaťročie premenili z najväčšieho svetového dovozcu plynu na jeho potenciálneho vývozcu.

Podľa odhadov Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) z minulého týždňa môžu USA najneskôr do 5 rokov predstihnúť v ťažbe zemného plynu Rusko a stať sa jeho najväčším producentom na svete. USA boli už vlani s ťažbou 653 mld. kubických metrov tesne za Ruskom, ktorého produkcia dosiahla 659 mld. kubických metrov.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.