Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
factory CO2
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/thewritingzone (licencia Creative Commons)
20. augusta 2012 Plyn a ropa od Energia.skSITA

USA: Prechod k plynu znížil emisie CO2 na dvadsaťročné minimum

Emisie CO2 z produkcie energie, ktoré sa na celkových emisiách podieľajú 98 %, klesli v USA v prvých štyroch mesiacoch tohto roka na úroveň roka 1992. Konzultačná firma Bentek odhaduje, že americké elektrárenské spoločnosti v nasledujúcich piatich rokoch ukončia prevádzku asi 175 uhoľných elektrární a nahradia ich prevádzky na zemný plyn. To by znížilo emisie v USA na úroveň roku 1980.

USA by tak na rozdiel od mnohých krajín mohli v nasledujúcich rokoch splniť hlavný cieľ tzv. Kjótskeho protokolu o znižovaní skleníkových plynov, ktorý prikazuje zraziť emisie 5 % pod úroveň roku 1990. USA pritom protokol ratifikovať odmietli a vláda prezidenta Baracka Obamu ani nebola schopná presadiť plánovaný systém obchodu s emisiami podľa Kjótskeho vzoru.

Celkové americké emisie CO2 z energetiky sa dostali na svoje maximum 6 miliárd ton v roku 2007, potom kvôli prepadu ekonomiky klesli a po raste v roku 2010 sa vlani opäť znížili na zhruba 5,2 miliardy ton. Pritom v roku 1990 americká energetika vypustila okolo 5 miliárd ton CO2. Medzinárodná energetická agentúra (IEA) v máji uviedla, že vďaka rozvoju ťažby bridlicového plynu klesli americké emisie CO2 v posledných piatich rokoch o 450 miliónov ton, najviac zo sledovaných krajín vrátane Európskej únie.

Experti na klímu a energetiku žiadny výraznejší  pokles emisií v USA nečakali, podľa AP preto, že nebol výsledkom zásahu vlády, ale pôsobenia trhových síl. „Je to veľmi jasná lekcia. Ukazuje to, že ak budú čistejšie zdroje energie lacnejšie, potom nahradia tie špinavšie,“ povedal Roger Pielke Jr. z Coloradskej univerzity.

Takisto známy klimatológ Michael Mann, autor kontroverzného „hokejkového grafu“ z tisícročného vývoja globálnej teploty, označil presun od uhlia k plynu za dôvod k „opatrnému optimizmu“. Je to podľa neho dôkaz toho, že i v otázke globálneho otepľovania „ľudia nakoniec vždy sledujú svoje peňaženky“.

Zatiaľ čo pred desiatimi rokmi bola ťažba bridlicového plynu okrajovou záležitosťou, vďaka spojeniu technológií horizontálneho hĺbenia a hydraulického štiepenia USA už v roku 2010 prekonali Rusko a stali sa najväčším producentom plynu na svete. Momentálne sa plyn z bridlíc podieľa na celkovej ťažbe v USA štvrtinou a odhaduje sa, že do 20 rokov by to mala byť polovica. „Bridlicová revolúcia“ zrazila v USA ceny plynu zhruba na pätinu úrovne v Európe a sedminu ázijskej úrovne, čo odštartovalo prechod elektrární na plyn.

Pre vládnych i ostatných expertov z odvetvia ale bolo veľkým prekvapením to, ako rýchlo a bez akýchkoľvek vládnych podpôr a regulácií sa elektrárenské podniky začali na plyn preorientovávať. Ešte v roku 2005 sa uhlie podieľalo  na zhruba polovici americkej produkcie elektriny, zatiaľ čo v tomto roku to bude podľa údajov medzinárodnej agentúry IEA už len 34 %, rekordné minimum za takmer 40 rokov, kedy agentúra tieto údaje vo vyspelom svete sleduje.

Prechod na plyn neznižuje len emisie CO2, ktorých zvýšené percento v atmosfére môže prispievať ku globálnemu otepľovaniu, ale aj emisie skutočne škodlivých látok v ovzduší. „Mám radosť, že prechádzame od jedného z najšpinavších zdrojov k zdroju oveľa čistejšiemu,“ povedala agentúre AP hovorkyňa Americkej asociácie pre pľúcne choroby Janice Nolenová.

Len za posledné dva roky klesli podľa firmy Bentek emisie oxidu siričitého (SO2) pri veľkých amerických elektrárenských firmách o 34 % a u oxidu uhličitého to bolo o 16 %. Uhoľné elektrárne produkujú asi 90-krát viac oxidu siričitého, päťkrát toľko oxidu dusičitého(NO2) a dvakrát viacej CO2 než elektrárne na plyn, udáva Všeobecný úrad pre kontrolu rozpočtu (GAO).

Prechod elektrární na plyn bude zatiaľ ďalej pokračovať. „V najbližšej dobe sa budú stavať len elektrárne na plyn,“ povedala hovorkyňa spoločnosti American Electric Power Melissa McHenryová. Dodala ale, že to bude závisieť na vývoji cien, keď EIA čaká v nasledujúcich rokoch obnovenie rastu. Prudký prepad cien na americkom trhu zastavil veľa nových projektov ťažby, realizáciu plánov na vývoz plynu z USA je zatiaľ v nedohľadne a rast domáceho dopytu sa zatiaľ obmedzuje hlavne na elektrárne a nedrží krok s doterajším obrovským vzostupom ponuky.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.