Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
morska tazba
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
morská ťažba Foto: Flickr.com/ Strocchi (licencia Creative Commons)
9. novembra 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

USA povolí 15 vrtov v Mexickom zálive a 3 na Aljaške

Vláda označuje návrh za „mohutný  rozvoj“ ťažobného priemyslu. Podľa agentúry AP plán ale nespĺňa požiadavky na rozvoj energetického sektora, ktoré predtým vzniesli republikáni.

„Je to prudký rozvoj ťažby ropy a plynu v Mexickom zálive,“ povedal po predstavení plánu Salazar.

Rozloha oblastí, v ktorých úrady ťažbu povolia, je však menšia, než akú administratíva zvažovala začiatkom roka 2010. Vtedajšie plány ale vzali späť pre haváriu ťažobnej plošiny Deepwater Horizon, pri ktorej po výbuchu unikala tri mesiace z hlbokomorského vrtu ropa do mora.

Pre obavy z obdobnej ekologickej havárie v arktických vodách vláda povolila otvorenie len troch nových vrtov pri pobreží Aljašky. Ekológovia však protestujú aj proti spusteniu menšieho počtu vrtov. Podľa nich nie sú ťažobné spoločnosti pripravené vysporiadať sa s ropnou haváriou pri aljašskom pobreží, pretože záchranárske práce by tu boli výrazne ťažšie ako v Mexickom zálive.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.