Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
solar fact sheet
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/Bathroom Improvement (licencia Creative Commons)
4. októbra 2011 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

USA plánujú elektráreň poháňanú horúcim vzduchom

Elektráreň vychádza z princípu takzvaných „solárnych komínov“, ktoré sa využívajú na ochladzovanie budov. Ide o šachty v mrakodrapoch, ktoré nasávajú chladný vzduch. Ten sa v budove ohrieva a pritom stúpa nahor. Šachta na vrchole ústi von z budovy, kadiaľ vzduch odchádza aj s prebytočným teplom.

Nový typ elektrárne by mal vyzerať ako 800 metrov vysoká betónová veža, ktorej základňu by obklopovala rozsiahla priesvitná strecha. Pod strechou by boli podmienky ako v skleníku a vzduch by sa tu ohrieval až na 90 stupňov Celzia. Horúci vzduch by vchádzal do vnútra veže a následne jej stredom stúpal nahor. Pritom by roztáčal 32 turbín, ktoré by produkovali elektrinu.

Uvedená výška veže je podstatná pre dostatočnú účinnosť elektrárne. Čím vyšší bude komín, tým rýchlejšie ním bude prúdiť vzduch a o to rýchlejšie sa budú otáčať turbíny. S ich rastúcou rýchlosťou by v konečnom dôsledku pribúdalo viac vyprodukovanej elektriny.

Davey zdôrazňuje, že proti solárnym elektrárňam má jeho zariadenie tú výhodu, že môže fungovať aj v noci. Elektráreň tak bude neustále poháňaná vzduchom.

Náklady na projekt v arizonskej púšti dosahujú 750 mil. amerických dolárov. Životnosť elektrárne by mohla byť až 80 rokov, čo je oveľa dlhšie, než koľko je životnosť súčasných solárnych panelov.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.