Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Solar fashion
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / jurvetson (licencia Creative Commons)
11. októbra 2012 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

USA chystajú antidumpingové clá na čínske solárne panely

USA sa chystajú prudko zvýšiť dovozné clá na import čínskych solárnych panelov, čo je podľa Washingtonu reakcia na subvencie, ktoré Čína poskytuje svojím výrobcom. Americké ministerstvo obchodu uviedlo, že chce zaviesť clá v rozmedzí 14,78 % až 15,97 %. V marci pritom rezort ohlásil clá iba na úrovni 2,9 % až 4,73 %. Peking toto rozhodnutie kritizuje a vyhlásil, že poškodí obchodné vzťahy. „USA vyvolávajú obchodné trenice v tomto novom energetickom sektore,“ povedal hovorca čínskeho ministerstva obchodu Shen Danyang, informoval dnes portál bbc.com.

Americkí výrobcovia však tvrdia, že vládne subvencie, ktoré dostávajú čínske firmy, im pomáhajú znižovať ceny a zaplavovať trh lacnými produktmi. Ministerstvo obchodu USA vo svojej najnovšej správe dospelo k záveru, že čínske firmy predávajú tieto produkty v USA za nižšiu ako reálnu cenu, čiže ide o prax známu ako dumping. Vyhlásilo, že voči týmto podnikom zavedie antidumpingové clá. Ministerstvo však dodalo, že o antidumpingových clách rozhodne až po tom, ako americká Komisia pre medzinárodný obchod (ITC) potvrdí, že táto prax poškodzuje americké firmy. Očakáva sa, že ITC svoje rozhodnutie oznámi do 23. novembra.

Zdroj: SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.