Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Jozef Holjenčík
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: energia.sk / Michal Jesenič
1. decembra 2010 Plyn a ropa od Energia.skSITA

ÚRSO: Zmena ceny plynu zatiaľ nie je známa, cenové konanie pokračuje

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) zatiaľ nerozhodol o zmene ceny zemného plynu v roku 2011. Podľa šéfa regulačnej rady Jozefa Holjenčíka budú výsledky prebiehajúceho cenového konania známe koncom tohto mesiaca. Prípadne zdraženie, ktoré by nemalo byť dvojciferné, tak vstúpi do platnosti 1. januára 2011.

Holjenčík: Zdraženie ceny plynu by nemalo nadobudnúť dvojcifernú podobu

„Na stanovenie cien plynu do budúcnosti potrebuje regulačný úrad získať údaje aj z posledného mesiaca tohto roka. Z tohto dôvodu sme definitívne rozhodnutie o cenách zemného plynu pre domácnosti od 1. januára 2011 časovo posunuli. Cenové konanie ex offo totiž tento postup umožňuje. V každom prípade však zotrvávame na predošlých vyjadreniach, teda na tom, že ak sa nebude dať vyhnúť zvýšeniu cien zemného plynu, tak zvýšenie nebude mať určite dvojcifernú podobu,“ oznámil Holjenčík.

ÚRSO začal koncom novembra cenové konanie sám z úradnej moci (ex offo). Stalo sa tak vôbec po prvýkrát v histórii úradu. Predchádzalo mu 8 návrhov na zvýšenie cien plynu pre domácností zo strany Slovenského plynárenského priemyslu (SPP).

„Od 25. novembra 2010 začal ÚRSO cenové konanie pri plyne z vlastného podnetu. Nie je však jednoduché za niekoľko dní dospieť k relevantnému záveru. ÚRSO síce disponuje vlastnými analýzami a predikciami, ale pre výpočet ceny plynu potrebuje čo najexaktnejšie kľúčové údaje, ktoré sú práve v súčasnom období predmetom turbulentných vplyvov, najmä kurzu eura a amerického dolára, ale aj vývoja cien ropných produktov na svetových trhoch,“ uzavrel Holjenčík. 

O cene elektriny v roku 2011 rozhodne tarifa za prevádzkovanie systému

Regulačný úrad vydal 30.novembra 2010 nové cenové rozhodnutie o maximálnych cenách za dodávku elektriny pre domácnosti s platnosťou na rok 2011 pre tri distribučné spoločnosti (ZSE Energia, SSE, VSE). „Schválené cenové rozhodnutie znamená pre odberateľov, že priemerné ceny za dodávku elektriny pre rok 2011 oproti roku 2010 klesnú o 0,13 %, poplatky za distribúciu taktiež medziročne poklesnú, o 0,44 %.“

Holjenčík konštatoval, že uvedené, ako aj ďalšie časti koncovej časti elektriny mali tento rok „stabilizovanú úroveň a rovnako vyhliadky na rok 2011 sú priaznivé na to, aby sa cena elektriny nemusela zvyšovať“. „Tieto priaznivé okolnosti hrozia byť negované tzv. tarifou za prevádzkovanie systému (TZPS), ktorá v sebe zahŕňa podporu elektriny vyrobenej z obnoviteľných zdrojov elektriny (OZE) na úhrade ktorej sa v súlade s pravidlami EÚ musia podieľať všetci koncoví odberatelia,“ upozornil.

Výšku TZPS ovplyvní podľa Holjenčíka predovšetkým novela zákona o podpore elektriny z OZE, ktorá je v súčasnosti na programe rokovania Národnej rady (NR) SR. „Cenové konanie na určenie tarify za prevádzkovanie systému preto ešte nebolo ukončené, pretože sa čaká na zákonné stanovenie podmienok podpory na výrobu elektriny z OZE, čo nie je v kompetencii regulačného úradu, ale NR SR. Tu je teda skrytý kľúč k tomu, ako budú vyzerať koncové ceny elektriny v budúcom roku – tzv. integrovaná tarifa, ktorej súčasťou bude aj platba za TZPS. Je však vysoko pravdepodobné, že cena v roku 2011 sa nebude výrazne voči roku 2010 meniť,“ ubezpečil.

Cenu za dodávku tepla zrejme nečakajú zmeny

V tepelnej energetike je podľa neho situácia vždy individuálna, v závislosti od druhu paliva a podmienok, za ktorých sa dodávka tepla uskutočňuje. Cenové konania v súčasnosti podľa neho kulminujú. December je najexponovanejší mesiac práve pre stanovenie cien tepla pre viac ako 300 výrobcov, pričom najviac výrobcov tepla používa ako palivo zemný plyn. „Pri platbe za dodávku tepla nepredpokladáme taktiež výrazný cenový pohyb. Závisí to samozrejme aj od toho, ako ÚRSO rozhodne o cene za zemný plyn,“ oznámil.

Cena za vodné a stočné mierne stúpne

Vodné a stočné sa na budúci rok podľa Holjenčíka zvýši v priemere o 1,7 %. „Ceny za dodávku a distribúciu pitnej vody verejným vodovodom zostávajú na úrovni cien roku 2010, ceny za odvedenie a čistenie odpadovej vody verejnou kanalizáciou budú v priemere zvýšené maximálne o 3,6 %,“ dodal Holjenčík.

Energia, TASR

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.