Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
plynovy horak 2
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/dobrych (licencia Creative Commons)
25. novembra 2010 Plyn a ropa od Energia.skTASR

ÚRSO zastavil ďalší cenový návrh SPP a začína vlastné konanie

SPP: Svoj návrh sme riadne spracovali a podložili

„SPP predložil Úradu pre reguláciu sieťových odvetví návrh cien plynu pre domácnosti na rok 2011, ktorý vychádzal z aktuálneho stavu a predpokladaného vývoja kľúčových faktorov vplývajúcich na nákupnú cenu plynu:

  • cena ropy,
  • výmenný kurzu EUR / USD.

Svoj návrh sme riadne spracovali a podložili relevantnými údajmi. Aby sa neopakovala situácia z tohto roka, keď strata v regulovaných segmentoch predaja plynu dosiahne 80 miliónov eur, povinnosťou manažmentu bolo predložiť návrh cien plynu pre domácnosti na budúci rok aj bez schválenia Valným zhromaždením,“ uviedol v stanovisku firmy k rozhodnutiu ÚRSO hovorca spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel Ondrej Šebesta.

ÚRSO: SPP nedodal všetky podklady, konanie sme zastavili

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) zastavil 24. novembra cenové konanie vo veci návrhu spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP), a. s., na zvýšenie ceny zemného plynu pre domácnosti od januára 2011 v priemere o 13,4 %. ÚRSO zároveň zastavil cenové konanie aj na zvýšenie ceny zemného plynu určeného na výrobu tepla pre domácnosti priemerne o 14 %. Informoval o tom hovorca ÚRSO Miroslav Lupták.

SPP podľa neho doručil 29. októbra 2010 Úradu pre reguláciu sieťových odvetví návrh na cenu za dodávku zemného plynu pre domácnosti a návrh na cenu plynu určeného na výrobu tepla pre domácnosti, ktoré by mali za následok nárast priemernej ceny plynu od 1. januára 2011. „Týmto dňom sa začali cenové konania na návrh regulovaného subjektu,“ konštatoval Lupták.

Úrad po preštudovaní návrhov cien zistil, že návrhy neobsahujú doklady o schválení návrhov cien valným zhromaždením, a preto vyzval a. s. SPP, aby ich v určenej lehote predložil. „Podľa zákona úrad cenové konanie zastaví, ak regulovaný subjekt nepredloží návrh ceny schválený valným zhromaždením,“ pripomenul hovorca ÚRSO.

SPP, a. s., požadované doklady v určenej lehote nepredložil, a preto úrad z dôvodu nepredloženia zásadného podkladu k návrhu ceny obe cenové konania dňa 24. novembra 2010 zastavil.

„Aj keď bolo zjavné, že návrhy nespĺňajú zákonné náležitosti cenových konaní a ako také musia byť zastavené, ÚRSO podrobil zodpovednému skúmaniu aj vecnú stránku návrhov. Po ich podrobnom posúdení a porovnaní s vlastnými analýzami a prepočtami dospel k názoru, že navrhované nárasty cien sú neodôvodnene vysoké, neopodstatnené, a preto aj z vecného hľadiska neakceptovateľné,“ uviedol Lupták.

„ÚRSO podľa zákona o regulácii začína od 25. novembra 2010 cenové konania z vlastného podnetu a urobí všetko preto, aby nové ceny plynu pre domácnosti a ceny plynu určeného na výrobu tepla pre domácnosti boli platné od 1. januára 2011,“ zdôraznil Lupták.

Energia, TASR

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.