Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Sipky minulost buducnost - freedigitalphotos
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka
7. februára 2017 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

ÚRSO usmerňuje odberateľov aj dodávateľov elektriny

Od začiatku roka čelí Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) množstvu sťažností na zvýšenie platieb za distribúciu elektriny po celom Slovensku zo strany samospráv, malých firiem aj domácností. Včera sa s distribútormi dohodol, že urgentne schváli novú cenovú vyhlášku.

Čiastková oprava rozhodnutia vydaného len pre SSE-Distribúciu totiž nestačila a príčinu nárastu cien aj v ďalších regiónoch napokon kompetentní našli v zlých ustanoveniach vyhlášky 260/2016. Tú regulátor presadil v septembri minulého roka aj napriek silnej kritike zo strany širokého spektra firiem aj ministerstiev.

Ako majú dodávatelia a spotrebitelia aktuálne postupovať?

ÚRSO dnes vyzval, aby do vyhlásenia novej cenovej vyhlášky v elektroenergetike v Zbierke zákonov dodávatelia v rámci vyúčtovania združenej dodávky elektriny nezasielali svojim odberateľom preddavkové platby pre rok 2017 vo výške podľa v súčasnosti platných taríf za prístup do distribučnej sústavy a distribúciu elektriny určených v cenovom rozhodnutí pre regionálneho prevádzkovateľa distribučnej sústavy, do ktorej je odberateľ elektriny pripojený. Nové výšky zálohových platieb budú dodávatelia zasielať v súlade s postupom, ktorý bude stanovený v novej vyhláške.

„Vyúčtovaciu faktúru za predošlé zúčtovacie obdobie je potrebné uhradiť,“ uviedol zároveň regulačný úrad.

„V prípade ak odberatelia elektriny už uhradili vyššie preddavkové platby na rok 2017, rozdiel medzi novou výškou preddavkovej platby a pôvodne stanovenou platbou bude zo strany dodávateľa elektriny zohľadnený a zúčtovaný,“ dodal ÚRSO.

Na dodávateľov elektriny zároveň ÚRSO apeluje, aby do vyhlásenia novej legislatívy a do termínu splatnosti úhrady novej výšky preddavkových platieb nežiadali príslušného distribútora o odpojenie odberného miesta odberateľa z dôvodu neuhradenia už zaslanej faktúry s pôvodnou výškou preddavkových platieb na tento rok.

Hovorca úradu tiež potvrdil, že predseda ÚRSO Jozef Holjenčík dnes po rokovaní Regulačnej rady doručí prezidentovi Andrejovi Kiskovi svoj abdikačný list. Jeho právomoci preberie až do vymenovania nového šéfa úradu podpredseda ÚRSO Miroslav Čelinský.

Zmení sa aj vodárenská vyhláška

Úrad dnes predsedovi vlády Robertovi Ficovi tiež oznámil, že podobne ako v prípade elektroenergetiky i pri vode vydá vyhlášku, ktorá upraví jej ceny na úroveň roku 2016. Tento rok sa aj u vodárenských firiem prvýkrát zaviedla dvojzložková cena vody, tzv. fixný poplatok za vodomer, a odberatelia boli rozdelení do 6 tarifných skupín. Podľa stále platnej vyhlášky tak mali odberatelia platiť aj za vodovodné a kanalizačné potrubia, ktoré sa reálne nevyužívali.

Minulý piatok Denník N zverejnil nahrávku zo stretnutia predsedu ÚRSO zo zástupcami vodárenských spoločností, v ktorých im radil, ako majú po vzore distribútorov elektriny preceniť majetok, v dôsledku ktorej si do regulačných odpisov mohli opätovne započítať aj náklady za majetok, ktorý už účtovne odpísali, ale stále využívajú. Nový systém odpisov sa pritom zaviedol aj v plynárenstve a teplárenstve.

Pozn. red.: ÚRSO v utorok (7.2.) po 15. hodine potvrdilo, že úrad po konzultácii s distribučnými spoločnosťami ukončil proces vypracovania novej vyhlášky o cenovej regulácii v elektroenergetike a ešte dnes ju odošle na stálu pracovnú komisiu Legislatívnej rady vlády.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.