Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Elektrická sieť - stĺpy
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Argonne National Laboratory (licencia Creative Commons)
25. mája 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skTASR

ÚRSO: Trh s elektrinou je plne liberalizovaný

„Zvyšujúca sa účasť v regionálnych trhoch, existujúci prebytok výroby elektriny v regióne a dostatočná cezhraničná výmena elektriny spolu vytvárajú vysoko konkurenčné trhové prostredie. Preto neexistujú žiadne prekážky pre voľnú výmenu elektriny nielen vo vnútri systému, ale aj medzi okolitými krajinami,“ uviedol regulačný úrad ÚRSO v Správe o dodržiavaní pravidiel trhu s elektrinou a plynom za rok 2010.

Dôkazom tejto skutočnosti je aj spojenie slovenského a českého trhu, tzv. market coupling, ktoré sa začalo v septembri 2009. „Takéto spájanie vytvára jednu cenovú zónu z oboch energetických systémov, pretože oba trhy spolu vytvárajú dostatočnú spotrebu a výrobu kombinovanú s dostatočnými prenosovými kapacitami na prenosových prepojeniach medzi oboma systémami,“ konštatuje sa v správe.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.