Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Lupa - FreeDigitalPhotos.net
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka
7. mája 2015 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

ÚRSO plánuje upraviť dve vyhlášky o cenovej regulácii

Obe novely ÚRSO odôvodňuje skúsenosťami z aplikačnej praxe v aktuálnom regulačnom období. Návrhy sú do 25.5. v medzirezortnom pripomienkovom konaní (MPK). Ich účinnosť sa navrhuje  od 1.7.2015.

Elektrina – príplatky, ceny a vzorce

V elektroenergetike chce ÚRSO v aktuálnom znení  vyhlášky 221/2013 upraviť príplatky na budúci rok pre štvoricu technológií výroby elektriny vysoko účinnou kombinovanou výrobou. Má sa tým zohľadniť zníženie cien používaných primárnych palív, a to zemného plynu, vykurovacieho oleja, hnedého a čierneho uhlia.

Z dôvodu zmeny trhových podmienok od roku 2016 sa majú zmeniť aj niektoré ceny elektriny vyrobenej VÚ KVET pre nové zariadenia uvedené do prevádzky od budúceho roka. Zníženie cien sa týka len výroby zo zemného plynu v spaľovacom motore a v protitlakovej parnej turbíne alebo v kondenzačnej parnej turbíne s odberom tepla. Ceny elektriny vyrobenej z ostatných zdrojov vrátane OZE na rok 2016 sa meniť nemajú.

Novela reaguje aj na zavedenie nového systému zúčtovania odchýlok prostredníctvom OKTE, čím sa znížili a zreálnili náklady na vyrovnanie diagramu strát elektriny pri prenose elektriny. Regulátor navrhol znížiť koeficient vo vzorci pre výpočet schválenej alebo určenej ceny elektriny na účely pokrytia strát pri prenose a tiež upraviť vzorec pre faktor vyrovnania.

Materiál v MPK nájdete tu.

Teplo – nový pojem, dokument i príloha

Pokiaľ ide o teplo, v platnej vyhláške 222/2013 sa má spresniť dosiaľ platný spôsob regulácie cien tepla v časti uplatňovania kombinácie faktorov investičného rozvoja. Zavádza sa nový pojem zariadenie na výrobu tepla, definované ako zariadenie, ktoré slúži na premenu rôznych foriem energie na teplo, pričom zahŕňa stavebnú časť a technologické zariadenia v rámci stavebnej časti po tepelný rozvod.“. Tento nový pojem sa má po novom použiť vo faktoroch investičného rozvoja.

Cieľom novely je aj vytvoriť podmienky na stabilitu fixnej zložky ceny tepla počas regulačného obdobia, tým že regulačný príkon odberného zariadenia vypočítaný pre tento rok sa do konca regulačného obdobia nebude meniť. 

Súčasťou návrhu ceny, ktorý subjekt predkladá úradu má po novom obsahovať aj zmluvu na nákup paliva. ÚRSO si od zmluvy sľubuje možnosť objektívnejšie porovnať vstupné náklady na palivo v cene tepla a vytvoriť podmienky pre ich definovanie.

Nahradiť sa má príloha č. 7, ktorá obsahuje údaje o spotrebe tepla na základe nameraných hodnôt, rozdelenej podľa skutočnej dodávky pre bytové a nebytové objekty, dodávky na technologickú spotrebu a vlastnú spotrebu. Nová príloha sa má premietnuť do zúčtovania skutočných nákladov na výrobu, distribúciu a dodávku tepla po skončení roka.

Materiál v MPK nájdete tu.

 © energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.