Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Ľubomír Jahnátek a Robert Fico - energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: energia.sk
6. októbra 2017 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

ÚRSO dostane viac peňazí

Robert Fico počas uvedenia Ľubomíra Jahnátka do funkcie šéfa ÚRSO. Foto: TASR/Svítok

„Výdavky Úradu pre reguláciu sieťových odvetví sa v návrhu rozpočtu na rok 2018 navrhujú vo výške 4,57 mil. eur, čo predstavuje nárast oproti roku 2017 o 1,1 mil. eur,  t. j. o 31,9 %,“ uviedol rezort financií. Odôvodnil to najmä zohľadnením potrieb, ktoré vyplývajú z prijatej novely zákona o regulácii v sieťových odvetviach.

Najväčšia časť z navýšených peňazí – až 809 tisíc eur – pôjde na osobné výdavky (mzdy a odvody), a to kvôli zmene organizačnej štruktúry úradu. Namiesto niekdajšieho jedného podpredsedu má dnes totiž úrad dvoch. V septembri na tieto posty nastúpili profesor priemyselného inžinierstva Jozef Mihok a Milan Kubala, právnik so skúsenosťami napríklad z jadrovej energetiky. Ich odmeny boli zároveň navýšené tak, aby sa vyrovnali platom podpredsedov Regulačnej rady (RR).

Nový predseda ÚRSO Ľubomír Jahnátek, ktorý do funkcie nastúpil v júli, však reorganizoval úrad aj nad rámec zákona a vytvoril napríklad funkcie generálnych riaditeľov.

O sumu 137 tisíc eur oproti tomuto roku by mali stúpnuť aj výdavky súvisiace so zabezpečením odmien členov Regulačnej rady. Do novelizácie zákona o regulácii mala Regulačná rada 7 členov vrátane predsedu rady, ktorý bol zároveň predsedom ÚRSO. Dnes v nej sedí tých istých 6 členov, avšak predseda Regulačnej rady už nemá dvojitú funkciu.

Ďalších 137 tisíc eur navyše v budúcoročnom rozpočte by malo ísť na tzv. kapitálové výdavky, presnejšie „na obnovu zastaraného vozového parku a na čiastočnú výmenu nefunkčnej výpočtovej techniky“. Koľko áut a aké si úradníci kúpia, je zatiaľ nejasné. Podľa registra zmlúv si regulátor dve autá spolu za 24 tisíc eur zakúpil v apríli 2016. Rok predtým si nové Audi za takmer 54 tisíc eur kúpil aj vtedajší predseda ÚRSO Jozef Holjenčík.

Na záver, z finančného prídavku ďalších 21 tisíc eur by sa malo zaplatiť odchodné pre zamestnancov smerujúcich do dôchodku.

Požehnanie od predsedu vlády

Navýšenie rozpočtu úradu naznačil premiér Robert Fico už v čase, keď Jahnátka do jeho novej funkcie uvádzal. „Budeme pravdepodobne žiadať ministra financií, aby trochu posilnil niektoré položky rozpočtu,“ uviedol Fico 25. júla. „Mám záujem, aby mal úrad splnené všetky technické, personálne, ako aj finančné predpoklady na výkon svojej funkcie.“

S väčším rozpočtom ale môže ÚRSO počítať aj v ďalších dvoch rokoch. Jeho výdavky sa aj potom podľa ministerstva financií budú pohybovať okolo 4,27 miliónov eur.

K skokovému nárastu rozpočtu o takmer 1,8 miliónov eur došlo aj v roku 2015. Vtedy bol nárast zdôvodnený rozsiahlou kontrolou majetku distribučných firiem, ktorá mala viesť k zníženiu cien. Jej výsledky ale nepriniesli želaný efekt – mnohým odberateľom poplatky za distribúciu začiatkom tohto roka stúpli, čo viedlo k odvolaniu dlhoročného predsedu úradu aj retroaktívnym zmenám legislatívy. Preverenie spomínanej kontroly označil súčasný šéf úradu za jednu zo svojich priorít.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.