Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Slama
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Slama. Foto: Flickr.com / timsackton (licencia Creative Commons)
23. novembra 2011 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

ÚRSO chystá rozšírenie podpory obnoviteľných zdrojov

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO) plánuje rozšíriť podporu obnoviteľných zdrojov energií pri výrobe elektrickej energie o ďalšie zdroje. Regulačný úrad chce od začiatku budúceho roka začať podporovať výkup elektriny vyrobenej prostredníctvom spaľovania obilnej slamy. Podpory by sa mali dočkať aj spoločnosti, ktoré budú vyrábať elektrinu vďaka spaľovaniu fermentovanej zmesi vyrobenou z biologicky rozložiteľného odpadu

Podľa návrhu novely vyhlášky, ktorá stanovuje cenovú reguláciu v elektroenergetike, spoločnosť, ktorá bude vyrábať elektrinu vďaka spaľovaniu obilnej slamy dostane za jednu megawatthodinu 171 eur. „Dôvodom pre doplnenie tejto ceny je skutočnosť, že reálna výkupná cena odpadnej biomasy ostatnej nezahŕňa skutočnú výšku vstupných investičných a ročných prevádzkových nákladov,“ zdôvodnil regulačný úrad.

Pri výrobe elektriny prostredníctvom spaľovania fermentovanej zmesi vyrobenou z biologicky rozložiteľného odpadu stanovil regulátor výkupnú cenu na úrovni takmer 145 eur za megawatthodinu. Podľa novej vyhlášky si prilepšia aj firmy, ktoré budú vyrábať elektrinu prostredníctvom spaľovania plynu vyrobeného termochemickým splyňovaním biomasy. V tomto prípade chce regulátor zvýšiť súčasnú výkupnú ceny elektriny zo 140 eur za megawatthodinu na takmer 150 eur.

Podľa novej vyhlášky sa má taktiež zvýšiť doterajší interval pre koeficient zvýhodnenia odberového diagramu pri tarife za prevádzkovanie systému a tarife za systémové služby. Koeficient zvýhodnenia odberového diagramu na rok t-2 určený cenovým rozhodnutím v rozsahu 0 až 0,8 sa mení na rozsah 0 až 0,9. „Jedným z hlavných dôvodov zvýšenia intervalu podpory je stabilizácia odberu elektriny podnikmi s vysokou energetickou náročnosťou,“ konštatoval regulačný úrad.

(c) SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.