Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
\N
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
\N
10. januára 2011 Ostatné od Energia.skSITA

Úprava cenovej regulácie by bola správny krok

Po takmer dva a pol roku by sa k aprílu 2011 mohla zrušiť povinnosť energetických firiem pôsobiacich v regulovanom segmente žiadať svoje valné zhromaždenie o odsúhlasovanie cenových návrhov, ktoré chce predstavenstvo spoločnosti predložiť na posúdenie a schválenie regulačnému úradu. Vláda bude o tejto zmene rokovať na podnet MHV SR v stredu.

Takáto zmena v cenovej regulácii by bola všeobecne správnym krokom:

  • obmedzila by politický vplyv vo firmách, kde kontrolný podiel akcií vlastní štát (napríklad v SPP),
  • skrátila by celý proces určovania cien,
  • v niektorých oblastiach, ako napr. v oblasti skladovania zemného plynu, by sa stali firmy pôsobiace na Slovensku konkurencieschopnejšími v širšom regióne strednej Európy,
  • bol by to jeden z motivátorov konkurencie na trhu so zemným plynom v segmente domácností.

Predošlá vláda zaviedla takýto mechanizmus s odôvodnením, aby si zahraniční investori v pološtátnych firmách „nerobili čo chcú“. V konečnom dôsledku je však reálny efekt úplne iný;

  • firmy, v ktorých kontrolný podiel vlastní štát, nemohli robiť nič, čo nebolo v súlade s politickým, mocenským, sociálnym alebo iným záujmom vlády,
  • firmám, najmä tým, ktoré majú väčší počet akcionárov, sa zvyšovalo byrokratické zaťaženie a predlžoval sa proces cenotvorby.

Zrušenie vyššie spomenutej povinnosti nebude určite všeliekom na posilnenie trhovej súťaže. Niektoré ďalšie problémy zatiaľ pretrvajú i naďalej. Medzi nimi napríklad otázka odbornosti regulačného úradu,  ťažkosti spôsobené súčasným regulačným modelom ako napr. problematické uplatňovanie si oprávnených nákladov, dĺžka regulačného obdobia, pomerne nedokonalý mechanizmus podpory obnoviteľných zdrojov a kombinovanej výroby elektrickej energie a tepla, a tak podobne. I napriek tomu bude súhlasné stanovisko rozhodovateľov znamenať dobrý začiatok procesu zmien, ktoré čakajú sektor energetiky v tomto roku.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.